Spas

Karta nove rute: Izbjeglice će tražiti spas preko BiH

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 10:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina na karti je nove izbjegličke rute, objavila je njemačka N-TV. Prema tvrdnjama Njemačke televizije, izbjeglice će iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore kroz Bosnu i Hercegovinu putovati do Hrvatske.

Inače, Hrvatska je najavila mogućnost slanja vojske na granice s BiH ukoliko se obistine ove tvrdnje, koje je ranije iznio i njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach.

Prema podacima iz Ministarstva obrane BiH, naša zemlja može primiti samo 2.000 izbjeglica, a za smještaj izbjeglica planirani objekti u vojarnama u Bugojnu, Semizovcu, Sarajevu, Banja Luci i Kalinoviku.

Riječ je o vojarnama koje se već godinama ne koriste, a procjena je kako bi se uz minimalnu prilagodbu postojećih zgrada u njih moglo smjestiti oko tisuću i tristo izbjeglica. Njih još 500 do 700 privremeno bi utočište moglo dobiti pod šatorima.

Inače, više od 102.000 izbjeglica stiglo je na grčke otoke s turske obale od siječnja, objavila je Međunarodna organizacija za migracije.

Makedonske vlasti nakratko su danas otvorile granicu s Grčkom za izbjeglice koji idu u središnju Europu, ali samo za mali broj ljudi, dok na samom prijelazu i dalje čeka 10.000 migranata.

Grčka policija obznanila je da je Makedonija otvorila granicu od utorka u ponoć do srijede u 2.00 sata i jutros od 7.00 do 9.00 sati, propustivši samo 170 ljudi iz Sirije i Iraka.

Kopirati
Drag cursor here to close