Gradonačelnica Sarajeva

Karić traži produženje 'izložbe Kralj Tvrtko - zauvijek

Zbog protivljenja Komisije za nacionalne spomenike BiH da spomenik Kralju Tvrtku – kao bosanskom kralju – osvane u Sarajevu, Karić je uz pomoć istaknutog SDA-ovca Faruka Kapidžića pronašla način da se on ipak postavi.
Vijesti / Flash | 06. 09. 2023. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Benjamina Karić

Nakon što je postavljen spomenik Kralju Tvrtku u centru Sarajeva, uz čudne administrativne peripetije, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić već je zatražila produženje privremene dozvole, piše Raport.

Naime, zbog protivljenja Komisije za nacionalne spomenike BiH da spomenik Kralju Tvrtku – kao bosanskom kralju – osvane u Sarajevu, Karić je uz pomoć istaknutog SDA-ovca Faruka Kapidžića pronašla način da se on ipak postavi.

I to tako što će se od načelnika Srđana Mandića tražiti dozvola za privremenom postavkom odnosno izložbom. I ta dozvola će se, kako je to Kapidžić rekao, produžavati zauvijek.

I već prije dva dana iz Gradske uprave stigao je zahtjev u Općinu Centar.

Raport je u posjedu tog dokumenta.

''Poštovani'', počinje gradonačelnica Karić pa Mandića podsjeća da Rješenjem Općine Centar od 26.07.2023. godine odobreno je Gradu Sarajevo 'privremeno korištenje dijela javne površine u svrhu postavljanja specifičnih sadržaja'.

I to:

''Izložbe 'Srednjovjekovna bosanska država – Kralj Tvrtko I Kotromanić' na lokalitetu Maršala Tita, preko puta Malog parka u Sarajevu, na period od 01.08.2023.-30.09.2023. godine'', navodi Karić.

Dalje, iz nekog razloga, Mandiću objašnjava značaj ove 'izložbe'.

'''Naime, kao što smo istakli u našem ranijem zahtjevu zauzimanje javne površine na predmetnom lokalitetu, odnosna sama manifestacija ima poseban značaj obzirom da je njena tematika izuzetno važna za srednjovjekovnu bosansku povijest.

Zbog toga smo odlučili, a cijeneći iskazani interes gradana našeg grada za ovaj događaj, a i šire iskazano ineteresovanje, kao i sam značaj i tematiku događaja, da se obratimo ovim zahtjevom i zatražimo produženje perioda privremenog korištenja dijela javne površine, i to na period do 31.12.2023. godine i to na način i shodno opisu događaja kako je rješenjem odobreno, a sve s akcentom na značaj srednjovjekovna bosanske države (organizacija večeri poezije na otvorenom, izložba mobilne montažno-demontažne biste Kralja Tvrtka I Kotromanića, kao i izložbe dokumenata koji su obilježili period srednjovjekovne bosanske državnosti, kao i drugi slični načini direktno povezani za samu tematiku izložbe)'', navodi Karić u zahtjevu.

Na kraju napominje da ‘izložba’ ne uključuje dodatni mobilijar.

''Pa u tom smislu ne postoje bilo kakve prepreke za izdavanje produženja traženog odobrenja.

Koristimo priliku da se zahvalimo za dosadašnju iskazanu suradnju i podršku koju Općina Centar Sarajevo pruža prilikom realizacije različitih projekata Grada Sarajeva'', navela je Karić.

Kopirati
Drag cursor here to close