Crkva

Kardinal Puljić komentirao optužbe za seksualno zlostavljanje svećenika Kordića

Kardinal je na konferenciji za medije u Sarajevu, komentirao navodno seksualno zlostavljanje nekadašnjih maloljetnih štićenica Obiteljskog centra Sveti Ivan Pavao II nedaleko od Čitluka
Vijesti / Flash | 19. 04. 2019. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić istaknuo je danas u Sarajevu da su u Crkvi tužni zbog pojave slučajeva seksualnog nasilja nad djecom pod njenim okriljem, ocjenjujući da ih je potrebno što hitnije zaustaviti. 

Kardinal je na konferenciji za medije u Sarajevu, odgovarajući na upit o navodnom seksualnom zlostavljanju nekadašnjih maloljetnih štićenica Obiteljskog  centra Sveti Ivan Pavao II nedaleko od Čitluka, naglasio da takvi slučajevi nužno moraju prvo biti dokazani. 

''Kada se takav slučaj dokaže, Crkva energično pokreće proces protiv svake zloupotrebe djece'', ustvrdio je on. 

Nadbiskup vrhbosanski smatra da posebno energičnije treba djelovati kada je u pitanju seksualno zlostavljanje, ocjenjujući da takvi zločini ostavljaju trajne traumatske posljedice na djecu. 

Puljić je ujedno napomenuo da se takve energične reakcije ne odnose samo na slučajeve zabilježene u crkvenim redovima, već da su to slučajevi koji generalno u društvu, ma gdje se dogodili, moraju biti strogo sankcionirani.

Podsjećamo, kardinal Puljić je krajem veljače iz Vatikana gdje se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta, kazao kako je i u BiH bilo svećeničkih zlostavljanja.

'U BiH je, nažalost, bilo (zlostavljanja), ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna'', rekao je za N1 kardinal Vinko Puljić, koji se nalazi se u Vatikanu gdje sudjeluje na summitu o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece gdje se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta. Na pitanje zašto spomenuta zlostavljanja nisu upućena pravosuđu BiH, rekao je kako ''naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani''.

Kopirati
Drag cursor here to close