Vatileaks

Kardinal osumnjičen za pronevjeru novca u aferi VatiLeaks 2 donirat će 150.000eura

Vijesti / Flash | 19. 12. 2015. u 21:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski kardinal Tarcisio Bertone, osumnjičen za pronevjeru novca u takozvanoj aferi VatiLeaks 2, obećao je darovati 150.000 eura namijenjenih dječjoj bolnici kojima je navodno obnovio svoj luksuzni stan u Vatikanu, javljaju u subotu talijanski mediji.

Msgr Bertone, nekadašnji drugi čovjeka Vatikana u svojstu državnog tajnika pape Benedikta XVI., uzastopce je tvrdio da je svoj stan od 300 četvornih kvadrata s pogledom na Trg sv. Petra obnovio vlastitim novcem, piše Hina.

No prema dokumentu objavljenom u knjizi talijanskog novinara Emiliana Fittipaldija koja je u prosincu izšala iz tiska, Bertone je za obnovu stana upotrijebio 200.000 eura iz zaklade koja prikuplja milodare za katoličku bolnicu Bambino Gesu (dijete Isus).

"Kadrinal Bertone je priznao da je ono što se dogodilo naštetilo bolnici Bambino Gesu i želio je kompromis tako što će donirati 150.000 eura", izjavila je u subotu predsjednica bolnice Mariella Enoc, prenose talijanski mediji.

Činjenicu da živi u stanu od 300 m2 unutar Vatikana, 81-godišnji Bertone pravdao je time da stan dijeli s redovnicama koje mu pomažu u svakodnevnom radu. Također je inzistirao na tome da je golema terasa stana zapravo zajednički prostor cijele zgrade.

Stan je smješten blizu skromnog Doma sv. Marte što ga je papa Franjo izabrao za svoje vatikansko prebivalište umjesto goleme papinske rezidencije.

Papa Franjo razriješio je kardinala Bertonea dužnosti 2013., nedugo nakon što je sam bio izabran za poglavara katoličke crkve.

Emiliano Fittipaldi i drugi istraživački novinar Gianluigi Nuzzi među petero su optuženih u procesu "Vatileaks 2" za curenje tajnih dokumenata koji su Kuriju doveli u neugodan položaj jer su razotkrili malverzacije i disfunkcionalnost unatoč želji argentinskog pape da je reformira.

U aferi su optuženi i španjolski svećenik Lucio Vallejo Balda, njegov pomoćnik Nicola Maio te talijanska savjetnica za odnose s javnošću Francesca Chaouqui.

Kopirati
Drag cursor here to close