Dom naroda

Karamatić: U Europskom parlamentu svjesni problema s kojima se BiH suočava

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 16:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić izjavio je da Rezolucija o BiH za 2016. godinu, uključujući i amandmane koji su jučer usvojeni, pokazuje da su u Europskom parlamentu svjesni problema s kojima se BiH suočava te da su osnovna načela kojima se zemlja na putu ka Europi treba voditi - načelo federalizacije, decentralizacije i legitimnog zastupanja naroda.

''Stav je i Europskog parlamenta da se u BiH više ne smije događati da jedan narod drugom bira predstavnike'', istaknuo je Karamatić.

Komentirao je i moguću reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid i kazao da bi on volio da Srbija bude osuđena za agresiju na BiH.

''Međutim, za reviziju moraju postojati neki novi dokazi i momenti, a nemam informaciju da ih ima'', rekao je.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić mišljenja je da se pitanje moguće revizije tužbe BiH protiv Srbije treba rješavati u skladu s eventualnim novim dokazima koji bi mogli promijeniti tok tužbe.

''Ukoliko takvi novi dokazi ne postoje i ukoliko bi to bila samo revizija radi same revizije, onda moj stav nije pozitivan'', kazao je Softić.

Osvrnuo se i na Prijedlog rezolucije o BiH za 2016. godinu koji je jučer usvojio Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta te kazao da ne bi bilo dobro da ova rezolucija sadrži formulacije koje će ponovo stvarati nove nedoumice i podjele u BiH. Međutim, napomenuo je, jučer su usvojeni i brojni amandmani hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na nacrt izvještaja o BiH koji idu u tom pravcu.

Stoga, smatra Softić, praksa da pojedine zemlje svojim političkim uticajem jednostrano donose neke stvari koje nisu prihvatljive za BiH nije dobra.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak za Izvještaj o BiH za 2016. kazao je da predstavlja presjek stanja u BiH.

''Za stvari koje smo dobro napravili smo pohvaljeni, a za one koje nismo inzistira se da idemo brže i bolje'', dodao je Čolak.

Komentirajući princip federalizacije u BiH rekao je da već imamo Federaciju u BiH, a one kojima smeta riječ federalizacija ili decentralizacija, podsjetio je da je Skupština Republike BiH 1994. godine inzistirala upravo na federalizmu.

Kopirati
Drag cursor here to close