Ko kosi, a ko vodu nosi

Karamarko: Postoje elementi za preslagivanje; Petrov: Karamarko snosi političku odgovornost!

Vijesti / Flash | 04. 06. 2016. u 16:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke i Središnjeg odbora izjavio je novinarima da postoje elementi kako bi se moglo ići u novo preslagivanje.

Karamarko nije želio reći s kim i kako bi HDZ trebao napraviti preslagivanje u Vladi. Odgovarajući na pitanje na koji način bi trebalo opozvati premijera Tihomira Oreškovića kazao je da će se o tehnici dogovoriti s ljudima u Saboru.

Izjavio je i da se s Oreškovićem nije čuo, ali vjeruje da će se čuti danas popodne.

Na pitanje novinara je li istina da je na sjednici Predsjedništva HDZ-a bilo kritičnih tonova prema njemu i je li se tražila njegova odgovornost, Karamarko je rekao da nije u pitanju njegova odgovornost, već je bilo razgovora o tome da li da se on povuče iz Vlade i da li da podnese ostavku.

Zaključeno je da se Karamarko ne povlači iz Vlade jer je, kako kaže, HDZ već previše ustupaka napravio. U suprotnom bi osigurali da Orešković i dalje vodi Vladu HDZ-a i Mosta, bez čelnika tih stranaka. Mislim da je to nesuvislo jer gospodin Orešković nema bez nas uporište u parlamentu, kazao je Karamarko.

Na pitanje ima li većinu u Saboru Karamarko je rekao da se razgovara o tome.

"Sad smo donijeli neke odluke koje su generalnog karaktera i nakon toga krećemo u neke aktivnosti", izjavio je.

Potvrdio je da je moguć opoziv premijera prije nego se glasuje o njemu.

"Mi ciljamo na to ako dođe do sastavljanja nove većine da ona bude kvalitetna, jer ovo iskustvo koje smo imali ne bi više htjeli s nikim ponoviti", kazao je Karamarko.

Novinari su ga pitali i za komentar o tome da se HSS odlučio izaći iz Domoljubne koalicije.

"HSS je dio Domoljubne koalicije. Imao sam sastanak s njihovim predsjednikom jučer i ne vidim sad što se to danas dogodilo novo", kazao je.

"Ova situacija je dosta zapletena, a najmanje našom krivnjom. Imam potporu stranke, a ringišpil s Mostom nećete vidjeti", rekao je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje o izborima kazao je, vama je očito najlaška varijanta novi izbori. Ali to je puno novca, istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Nije želio odgovoriti hoće li biti još jedna sjednica Vlade u ovome sastavu niti hoće li on u tom preslagivanju biti premijer. Rekao je i da je pozvao ministre da rade svoj posao jer je važno da ministarstva funkcioniraju.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a odlučeno je da će novi glavni tajnik HDZ-a biti Domagoj Ivan Milošević, politički tajnik Domagoj Marojević, a međunarodni tajnik ostaje Miro Kovač.

Petrov: Samo Karamarko je odgovoran za ovu krizu, na savjest svakome tko ga pokuša spasiti u Saboru

Čelnik Mosta Božo Petrov u 17 sati u Metkoviću je dao izjavu za medije.

"Hrvatska je danas u podređenoj poziciji samo zbog jedne osobe, osobe koja joj predstavlja teret i kojoj je talac, a to je Karamarko, koji snosi političku odgovornost.

Nadam se da će HDZ kao demokratska stranka, a nadam se da to je, nadam se da će u toj stranci znati za političku odgovornost.

Kada bi Karamarko i htio preslagivanje s MOST-om nikad ne bismo pristali na to. Nama je uvijek bilo Hrvatska u srcu, a ne u džepu. Na savjest svakome tko pokuša spasiti Karamarka u Saboru", rekao je Petrov.

Brkić tražio ostavku Karamarka

Danas je na sjednici Predsjedništva HDZ-a došlo do loma u samome vrhu stranke. Milijan Brkić pozvao je Tomislava Karamarka da podnese ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade.

"Brkić me uopće nije kritizirao, on je jedan od dvoje ili troje ljudi koji su stavili na stol to da se ja povučem. Što bi to značilo za stranku, Vladu i ostalo. I onda je bila diskusija, ali nikakve kritike", rekao je Karamarko o svemu.

Ipak, RTL neslužbeno doznaje da je Brkić pred svima na Predsjedništvu tražio da Karamarko podnese ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade, smatrajući kako je to jedini način da se sačuva sama Vlada.

Na kraju sjednice je navodno svima uputio oštru poruku.

"Radije ću biti s orlovima, nego s licemjerima jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive!".

Kopirati
Drag cursor here to close