Biografija

Karadžićev put: Preko Sarajeva i Zvezde do čela Srpske

Vijesti / Flash | 21. 03. 2016. u 07:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovan Karadžić rođen je 19. lipnja 1945. godine u selu Petnjica, u crnogorskoj općini Šavnik, koje okružuju planine Durmitor, Lola i Gvozd. Pedesetih godina prošlog stojeća, obitelj se seli u Nikšić, a potom u Sarajevo gdje 15-godišnji Radovan upisuje srednju medicinsku školu.

Nakon toga studira medicinu, a specijalizirat će i doktorirati psihijatriju. Školovao se i u SAD-u, a nakon toga je na Koševu pacijente liječio od depresije. Radio je i kao psihijatar FK Sarajevo. Kao student, bavio se novinarstvom te je bio urednik studentskog lista 'Ponoćnik', a pisao je i poeziju.

Nakon druge godine studija ženi se svojom kolegicom s fakulteta Ljiljanom Zelen, koja će odigrati ključnu ulogu u njegovu životu jer su mnogi poznavatelji Karadžića kasnije tvrdili kako je upravo ona imala veliki utjecaj na njega te da ga je uvelike usmjeravala na njegovom političkom putu, koji će ga kasnije dovesti do Haaga.

Godine 1967. dobivaju kćerku Sonju, a nakon šest godina i sina Aleksandra. U Beograd se Karadžić seli početkom osamdesetih. Obitelj ostaje u Sarajevu, a on se zapošljava u Domu zdravlja na Voždovcu te kako psiholog nogometašima Crvene zvezde.

Njegov ''beogradski izlet'' ne traje dugo, ali nakon povratka u Sarajevo upada u aferu, pa je 1984. godine uhićen zbog sumnji da je državnim novcem izgradio vikendicu na Palama. U pritvoru je proveo 11 mjeseci nakon čega je pušten uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza. No, godinu dana kasnije, sarajevski sud je otvorio slučaj te Karadžića osuđuje na tri godine zatvora. No, zbog ranijeg pritvora nije morao odslužiti ostatak kazne.

U pritvoru je bio s Momčilom Krajišnikom, optuženim za gospodarski kriminal u sarajevskom Energoinvestu.

Karadžić u politiku ulazi 1990. godine i jedan je od osnivača Srpske demokratske stranke čiji će predsjednik biti od srpnja 1990., a predsjednik Republike Srpske od prosinca 1992.. Ove dužnosti, kao i dužnost vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RS-a obavljat će do srpnja 1996. kada se na zahtjev SAD-a povlači iz politike i javnog života.

Posljednji put u javnosti se pojavio 19. srpnja 1996. godine, nakon čeka počinje njegova faza skrivanja i život nadriliječnika Dragana Dabića.

Kopirati
Drag cursor here to close