Neuspješan projekt Europa

Kaplan: Volio bih vidjeti više američkih vojnika u Europi

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 15:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Projekt Europa se pokazuje neuspješnim, budimo iskreni. Problemi u Europskoj uniji su vrlo ozbiljni, a samim tim Rumunjska se kao i druge srednjoeuropske, istočnoeuropske, ili baltičke zemlje, kao i Poljska, okreće više prema SAD-u, jer vide da Europa postaje sve slabija'', rekao je američki politički analitičar i pisac Robert D. Kaplan u razgovoru za rumunjsku agenciju AGERPRES.

''Možete to gledati i na ovaj način. Što je EU slabija, slabiji je i NATO, jer su te dvije organizacije međusobne povezane. A ako postoje sumnje oko NATO-a i EU, onda se Bukurešt, Varšava, Talin, i drugi centri moraju okrenuti ka Washingtonu za određenu pomoć i obranu'', rekao je Kaplan.

Rumunjska pokušava uvjeriti NATO da osnuje crnomorsku flotilu kao odgovor na rusku aneksiju Krima. Upitan smatra li da je jačanje NATO-a na istočnom bloku prikladno rješenje, Kaplan misli da jeste.

''Mislim da se tu još mnogo toga može učiniti. Želio bih vidjeti više američkih vojnika u Europi – u samoj Europi, a ne samo u prolazu. Možda bi dobro bilo imati jednu ili dvije brigade američkih vojnika u Europi, nakon što su te trupe povučene prije nekoliko godina. Mislim da je prisutnost vrlo važna, jer kada zemlja pošalje svoje trupe, kopnene snage u inozemstvo, u druge zemlje, time u osnovi šalje poruku svijetu i svojim protivnicima da je spremna proliti krv u obranu svojih načela. Dakle, mislim da Obamina administracija može učiniti mnogo više od onog što trenutno čini'', ocijenio je Kaplan.

Europska unija već neko vrijeme suočava se sa izbjegličkom krizom, ali i opasnosti od terorizma. Kaplan se nada da će europski lideri biti sposobni upravljati ovom osjetljivom situacijom na način da se države članice drže zajedno, istočne i zapadne zemlje, svi skupa kao ujedinjena Europa, ali ne može to sa sigurnošću tvrditi.

''Ono čega se bojim je da Europska unija postepeno slabi, a da ćemo umjesto ujedinjene Europe imati mnogo različitih verzija Europe, koje imaju različit tempo, što će sve oslabiti Zapad, a dijelom i osujetiti i Sjedinjene Države na način da više neće imati snažnog saveznika u Europi. Dakle, nadam se da će europski lideri promaći put iz ove krize i različita rješenja na tom putu, ali jednostavno nisam uvjeren da su oni sposobni to učiniti'', rekao je Kaplan za Agepress.

Kopirati
Drag cursor here to close