Perić nakon napada

Kaplan me htio ubiti; Prepoznati su i napadači iz Mostara

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 08:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Napad Kaplana na mene držim dvostrukim pokušajem ubojstva prema meni: u njegovom osobnom prvom pokušaju i slanjem grupe od 20 osoba na moj izborni ured nakon njegova neuspjeha da me usmrti'', izjavio je za Dnevni list Ivan Perić, predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac.

Istaknuo je kako je u fizičkom napadu na njega uz Kaplana sudjelovao i Ahmet Ljubović – kandidat SDA za Općinsko vijeće Stolac na ovim lokalnim izborima.

Prva smjena

''U drugom napadu koji se dogodio na ured povjerenstva samo pet minuta poslije ovog prvog napada je sudjelovalo dvadesetak osoba, organizirano i neke u kapuljačama. Prepoznate su i neke osobe u ovoj grupi iz Mostara. Sve to snima u ovoj grupi novinar i urednik jednog portala koji je bio medijska produžena ruka niza insinuacija i laži u korist izborne kampanje Salmira Kaplana i Inicijative za Stolac, Demira Mahmućehajića. Ovu drugu grupu predvodi Demir Mahmućehajić iz Inicijative za Stolac'', rekao je Perić i dodao kako je uništena tehnika i izborna dokumentacija u izbornom povjerenstvu Stolac te veći dio izbornog materijala na većini biračkih mjesta općine, dok su dio tog izbornog materijala sa sobom odnijeli predsjednici članova biračkih odbora koji su napuštanjem biračkih mjesta ''praktično stavili cijeli izborni proces u općini Stolac u poziciju nevalidnosti''.

Perić kaže kako su u jutarnjim satima sva biračka mjesta redovito otvorena u propisanih 7.00 sati, osim jednoga izbornog mjesta Hodovo 1- gdje je, kako navodi, došlo do opstruiranja rada u biračkom odboru od jedne članice biračkog odbora – koja je uvjetovala svoje zaduženje u biračkom odboru sa zahtjevom da vrši kontrlu identifikacije birača, a što je bila dužnost dodijeljena drugom članu biračkoga odbora.

Početak nereda

''To je propisano kao nespojiv zahtjev, ali je gospođa ostala pri ovom stajalištu sve do 11.24 sati- kada je odlukom općinskog izbornog povjerenstva smijenjena iz ovog razloga'', naveo je za Dnevni list Perić i dodao kako je, uz ovaj zahtjev gospođe koja je smijenjena, izborni proces na istom mjestu uvjetovao i još jedan član biračkog odbora te je i on smijenjen istovremeno istim rješenjem OIP-OIK Stolac.

''Medijski napisi u pojedinim izvorima tvrde da sam odluku o smjenama donio samovoljno, što je čista laž za javnost. Odluka o smjeni ova dva člana biračkih odbora je donesena uz dva glasa „za“ i jednim suzdržanim glasom u OIP-OIK Stolac'', rekao je.

Kaže kako neredi počinju napadom Salmira Kaplana na njega kao predsjednika OIP-OIK Stolac u uredu izbornog povjerenstva Stolac.

''Tada dolazi i do napada organiziranih grupa na skoro svim biračkim mjestima u općini Stolac, a u tim napadima sudjeluju nositelji dvije koalicije u Stocu: ‘Inicijativa za Stolac’ kao koalicija za općinsko vijeće Stolac koju predstavlja u javnosti Demir Mahmućehajić, te koalicija ‘Za bolji Stolac’ koju u javnosti predstavlja Samir Kaplan kandidat za načelnika općine Stolac 2016.godine'', rekao je Perić.

Tko briše mrtve?

Tvrdi kako Mahmućehajić i Kaplan sudjeluju u grupama za napad na općinsko izborno povjerenstvo Stolac i biračka mjesta u općini Stolac od 15-17 sati.

''Osobno ne vidim nikakav valjani razlog za fizički napad na mene, pogotovu ne onaj pravne naravi. On (Kaplan, op.ur.) nije pojasnio takav razlog, nego je u prethodna tri mjeseca uporno i medijski sustavno optuživao mene kao predsjednika OIP – da ne brišem umrle osobe s biračkog popisa. Ta se ista prozivanja i optuživanja nastavljaju i nakon što sam mu pojasnio da zakonska odredba o tome ne daje nikakve ovlasti općinskom izbornom povjerenstvu za brisanja umrlih s biračkih popisa, nego CIPS po prethodno provedenoj pravnoj proceduri: potvrda liječnika o smrti/prijava obitelji za umrle kod matičnog ureda, što rezultira prijavom matičnog ureda da je osoba umrla prema CIPS-u – današnja IDEEA'', rekao je Perić i dodao kako je na tvrdnji o glasovanju umrlih Kaplan gradio svoju medijsku kampanju i podgrijavao time sustavno neosnovano biračko tijelo..

''Takva laž je iz dana u dan padala u vodu, jer su se pojavljivale osobe s njegovih popisa umrlih koje su žive osobe. U jednom od svojih popisa umrlih on navodi izvor svoga popisa – da je ''čuo o tim umrlima na ulicama u gradu Stocu''. Dakle i pored njegove spoznaje o nadležnostima predsjednika povjerenstva i samoga povjerenstva za brisanje umrle osobe s biračkog popisa, on i dalje nastavlja medijske napade na predsjednika izbornog povjerenstva u Stocu u tome smjeru'', rekao je Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close