Kriv za brodolom

Kapetanu Costa Concordie 16 godina zatvora

Vijesti / Flash | 12. 05. 2017. u 19:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši talijanski sud u petak je osudio na 16 godina zatvora bivšeg kapetana cruisera Costa Concordia zbog njegove uloge u brodolomu iz 2012. u kome su poginule 32 osobe kod toskanskog turističkog otoka Giglio.

Francesco Schettino prvobitno je bio osuđen za ubojstvo iz nehaja zbog izazivanja brodoloma i napuštanja putnika. Današnja presuda označila je kraj žalbenog procesa, dok je sud potvrdio prvobitnu presudu.

Schettino (56), koji je bio na slobodi čekajući na presudu, javio se u rimski zatvor kako bi počeo služiti kaznu čim bude izrečena, izjavio je njegov odvjetnik Saverio Senese.

''Kao i uvijek, Italiji je potrebno naći žrtvenog jarca'', izjavio je Sanese novinarima, dodajući da je njegov klijent čekao na vijest o svojoj sudbini pred zatvorskim rešetkama umjesto da ostane kući s obitelji.

Schettino je uvijek tvrdio da nije odgovoran za katastrofu. Njegov odvjetnik kazao je da bi se mogao žaliti Europskom sudu za ljudska prava.

''Mislim da je bilo ozbiljnih zloupotreba. Nikada nisam odustao'', kazao je.

Costa Concordia je prevozila više od 4.200 putnika i članova posade kada je udarila u stijenu kod Giglia, što je na kraju dovelo do njenog prevrtanja.

Schettina su žestoko kritizirali italijanski mediji i nazvali su ga "kapetanom kukavicom" zbog ostavljanja prevrnutog broda tijekom kaotične noćne spasilačke operacije. Kritičari ga optužuju da je osramotio kompletnu zemlju zbog svojih akcija, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close