USŽ

Kaos za vlast: Nova rekonstrukcija i koalicija s 'neprijateljima'

Vijesti / Flash | 30. 01. 2017. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posao ministra u Unsko-sanskoj županiji je kratkotrajan, u prosjeku šest mjeseci, navodi Federalna televizija objavivši vijest kako je rekonstrukcijom ova županijska vlada dobila svoj četvrti sastav u prve dvije godine mandatnog razdoblja 2014-2018. godina.

Naime, smijenjeno je pet ministara koji su imenovani u srpnju prošle godine, bez posebnog objašnjenja predlagača - premijera Huseina Rošića.

''Postavlja se pitanje postoji li u Unsko-sanskoj županiji stabilna politička koalicija i hoće li ovo biti samo još jedna u nizu krajiških rekonstrukcija?'', navodi FTV.

Najglasnije su zastupnici opozicijske ASDA tražili izjašnjenje od vodećih ljudi, prvenstveno premijera Huseina Rošića, je li SDA dobila većinu zahvaljujući glasovima Laburista Fikreta Abdića, koji su podržali rekonstrukciju.

"SDA ima svog strateškog partnera, to je Savez za bolju budućnost, s kojima smo službeno u koaliciji", kaže Hušić.

"Laburistička stranka nema nikakav pisani sporazum sa SDA-om, ali u ovom momentu izgleda da jesmo dio parlamentarne većine", kaže Rasim Kantarević, zastupnik Laburističke stranke u Skupštini USŽ-a.

FTV navodi kako je sukob u vladajućoj SDA prisutan mjesecima posebno došao do izražaja.

"Neću glasati zbog toga što sam principijelno 10. srpnja rekao da ne mogu sudjelovati u farsama koje se odvijaju u ovoj županiji, a tiču se suradnje s Laburističkom strankom", poručio je Nisvet Jusić, zastupnik SDA u Skupštini USŽ-a.

Stari ministri su razriješeni na 14., a novi imenovani na sat vremena kasnije sazvanoj 15. vanrednoj sjednici Skupštine USŽ-a. I to zbog greške u glasovanju jedne članice DF-a, koja je o pitanju dnevnog reda najprije bila suzdržana, a onda je to preinačila u "da". Glas "za", suprotno odluci stranke, dao je i zastupnik SDP-a Amir Murić.

"Postoje pravila i obveze, ako se netko ogriješio o određeno programsko opredjeljenje, staturanu odredbu ili bilo koju odredbu unutar SDP-a, provest će se stranački postupak“, kazao je Albin Muslić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini USŽ-a.

''U ovakvim, očigledno stranački labavim odnosima ne bi iznenadilo da današnja rekonstrukcija ne bude i posljednja do kraja ovog mandata'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close