Migranti preuzeli kamp

Kaos na Lesbosu: Sukob policije i migranata, zapaljeni kontejneri

Vijesti / Flash | 26. 04. 2016. u 18:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukob izbjeglica i policije izbio je u izbjegličkom centru Morija na otoku Lesbos, priopćila je grčka policija. Ima ozlijeđenih, policija je bacila suzavac.

Policija je koristila suzavac, navodi se na društvenim mrežama, a prenosi RT. Neredi su navodno počeli kada je policajac udario dijete.

Reuters prenosi izjavu glasnogovornika lokalne policijske službe na ovom grčkom otoku koji je naveo da su incidenti započeli u dijelu kampa Morija u kojem se nalaze maloljetnici i proširili se dalje. Glasnogovornik je kazao da su zapaljeni kontejneri.

Jedan vladin izbor spominje “nesporazum” oko ministarske posjete.

"Nesporazum" je, prema tom izvoru, izbio prilikom posjete ministra za imigraciju Yanisa Muzalasa kampu, posebno u dijelu maloljetnika bez pratnje. Snimci objavljeni na Twitteru prikazuju zapaljeno smeće i očigledno evakuirane osobe.

Glasnogovornik Visokog tajništva za izbjeglice Ujedinjenih nacija na otoku Boris Cheshirkov, potvrdio je da je 'napetost porasla u kampu u toku posljednjih dana, uz porast tučnjava' i da je ona bila 'vrlo jaka' u utorak, ali oko 16.30 sati 'situacija je bila mirna', rekao je on.

Grčka služba za koordinaciju migracijske krize (SOMP) se sprema dati izvještaj o ovim incidentima nešto kasnije u tijeku večeri.

Blizu 3.000 ljudi se trenutno nalazi zatvoreno u kampu Moria, koji je 20. ožujka prešao iz statusa vrele točke za registraciju novopridošlih migranata s turskih obala u zatvoreni kamp za prihvat, kada je stupio na snagu sporazum EU-Turska, koji od sada predviđa gotovo sustavni povrat migranata u neregularnom statusu.

Osobe zatvorene u Moriji 'su zabrinute i frustrirane što ne znaju što će se dogoditi s njima', objasnio je Boris Cheshirkov.

Međutim on je pozdravio kao vrlo ohrabrujuće znakove da grčka vlada pokušava pronaći alternative za pritvor onih koji su u opasnosti, naveo je Le Figaro.

Osim toga, na Tweeteru se navodi da su izbjeglice 'preuzele' kamp, kao i da su ograde srušene.

Kopirati
Drag cursor here to close