Plenković

'Kandidati za ministre spremni su dati sve od sebe'

Vijesti / Flash | 19. 10. 2016. u 06:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mandatar nove hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je pri izboru kandidata za nove ministre napravio kombinaciju mladosti i iskustva, istaknuvši kako je riječ o ljudima koji su spremni u idućih nekoliko godina dati sve od sebe da svaki u svom resoru pomognu boljitku zemlje.

"Riječ je o ljudima koji su spremni u idućih nekoliko godina dati sve od sebe da svaki u svom resoru pomognu boljitku zemlje. Prije svega ostvarivanju ključnih ciljeva - gospodarski rast i razvoj, konkurentnost, demografska obnova, kvalitetna pravna sigurnost i društvena solidarnost", naglasio je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojima je predstavio kandidate za ministre u novoj vladi.

Kvalitetan i stručan tim

Plenković je kazao da se radi o vrlo kvalitetno i stručnom timu s kojim je održao i prvi radni sastanak. Uz to, najavio je i da će tijekom večeri imati i dodatne konzultacije s partnerima iz Mosta, koji su u središnjicu HDZ-a, predvođeni čelnikom Božom Petrovom, došli oko 20 sati.

Izrazio je uvjerenje i da će u srijedu u Hrvatskom saboru dobiti povjerenje za program nove vlade koji se temelji na HDZ-ovu izbornom programu koji je dodatno oplemenjen ključnim točkama koje su uvrstili partneri iz Mosta te predstavnici nacionalnih manjina.

Naglasivši kako je u novoj vladi napravio kvalitetan spoj mladosti i iskustva rekao je da je u njoj 13 članova koji su izabrani zastupnici u Hrvatskom saboru te sedam koji nisu u parlamentu, ali posjeduju vrijedne kompetencije za svoje dužnosti.

Mandatar vlade Plenković istaknuo je i da u budućoj vladi imaju četiri žene, poručivši kako će nastojati, kada je riječ o imenovanjima na druge dužnosti, posebice državnih tajnika, popraviti odnos broja žena i muškaraca u vlasti.

Obuljen Koržinek je vrlo kompetentna i stručna na području kulturne politike

Upitan zašto je za novu ministricu kulture izabrao Ninu Obuljen Koržinek umjesto Zlatka Hasanbegovića i je li zbog toga bilo pritisaka na njega, Plenković je ponovio da nikakav pritisak vezan uz Obuljen Koržinek, ili bilo kojeg drugog člana vlade, nije doživio na neki poseban način.

Smatra da je Obuljen Koržinek vrlo kompetentna i stručna u području kulturne politike što je dokazala i svojom dosadašnjom karijerom - od državne tajnice do pomoćnice ministra u nizu HDZ-ovih vlada proteklih godina.

"Znamo se više od 20 godina. Želio bih da se napravi vrlo jasna distinkcija između njenih kompetencija i stručnosti, njezine političke orijentacije i onoga što u zadnje vrijeme čujem vezano uz poslovanje Hrvatskog-audiovizualnog centra (HAVC)", rekao je.

Naglasio je kako od nje očekuje da jedan od prvih poteza bude vrlo temeljita analiza poslovanja HAVC-a i ako se u tome pokažu bilo kakve nepravilnosti da, kao nadležna ministrica kulture, reagira.

Hasanbegović je dio saborskog Kluba

Plenković je istaknuo kako zbog neimenovanja Hasanbegovića ministrom kulture ne očekuje nikakve potrese podsjetivši da je on član Predsjedništva HDZ-a te nije jedini ministar HDZ-a "koji se našao u jednom vrlo specifičnom i delikatnom kontekstu".

"Svi koji su započeli rad kao članovi još uvijek aktualne vlade prije samo desetak mjeseci bili su, zbog političkih okolnosti, u specifičnom položaju da nisu praktični niti temeljito započeti posao koji su namjeravali", kazao je.

Upitan ima li za Hasanbegovića mjesta u novoj administraciji i koje, Plenković je podsjetio da je Hasanbegović izabran u Hrvatski sabor, ostvarivši vrlo respektabilan izborni rezultat u II. izbornoj jedinici.

"Hasanbegović je dio našeg saborskog Kluba. Siguran sam da ćemo u okviru niza dužnosti koje postoje u Saboru naći najprimjerenije mjesto da svoju stručnost, kompetencije i svoje političke poglede iznese na najkvalitetniji mogući način", poručio je mandatar Vlade i predsjednik HDZ-a Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close