Pismo premijeru

Kanađani traže blokadu izbora Vuka Jeremića za glavnog tajnika UN-a

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 09:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut u Kanadi za istraživanje genocida traži od kanadskog premijera Justina Trudeaua da ta zemlja kao jedna od najuglednijih članica Ujedinjenih naroda (UN) ne dopusti izbor srbijanskog diplomate Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN-a.

Kanadskom premijeru je otvoreno pismo te sadržine uputio direktor Instituta Emir Ramić navodeći da se Institut obraća uime Kanađana, istraživača genocida i preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

''Dati Vuku Jeremiću predsjedavanje UN-om bio bi čin kojim bi se Srbija amnestirala odgovornosti i umjesto određenih sankcija koje je trebala pretrpjeti zbog presude za nesprečavanje genocida, Srbija bi bila nagrađena. Jeremić kao državljanin Srbije na agresivan način promovira nacionalističke interese Srbije koja još poriče da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid. Njegovi nastupi su usmjereni prema 'izjednačavanju krivice' i negiranju presuda internacionalnih sudova osnovanih od UN-a.

Podsjećamo Vas da je za vrijeme predsjedavanja Generalnom skupštinom UN-a, Jeremić bio odgovoran za nekoliko diplomatskih skandala koji su u Kanađanima probudili sumnju u njegove dobre namjere'', navodi Ramić u pismu kanadaskom premijeru.

Žrtve genocida u Bosni i Hercegovini sjećaju se poniženja doživljenog tijekom brutalnog i sramotnog izbacivanja iz sjedišta UN-a za vrijeme obraćanja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića tijekom javne debate o radu Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Vuk Jeremić je zloupotrijebio sjedište Generalne skupšine iskoristivši predsjedavanje kako bi upriličio proslavu Pravoslavne nove godine 13. siječnja 2013. godine kada je zbor Viva vox izveo pjesmu ''Marš na Drinu''.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon potom se ispričao te izrazio žaljenje zbog boli koji je ovaj incident izazvao kod žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida rekavši da nije bio svjestan povijesnog konteksta te melodije.

Srbija je jedina država u povijesti civilizacije koja je od Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida.

''Jasnim stavom za odbijanje kandidature Jerimića Vi ćete još više dati doprinos Kanade za očuvanje integriteta najvažnije svjetske organizacije. Istovremeno svima onima koji bi se u budućnosti mogli drznuti nanijeti štetu Ujedinjenim narodima šaljete poruku da se takvo destruktivno djelovanje ne isplati, da se ne isplati istrajavati na simbolima zločina i prkosa međunarodnoj zajednici u kojoj Kanada ima važnu ulogu'', naveo je Institut za istraživanje genocida u pismu premijeru Kanade Justinu Trudeauu.

Kopirati
Drag cursor here to close