Čeka se usvajanje

Kanada se pridružuje zračnim udarima u Iraku

Vijesti / Flash | 04. 10. 2014. u 06:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanada planira da se pridruži kampanji zračnih udara protiv militanata Islamske države u Iraku, priopćila je vlada u petak. Očekuje se da će prijedlog kojim se odobrava ta misija u ponedjeljak biti usvojen u Donjem domu parlamenta.

Šestomjesečna misija uključivat će borbene zrakoplove CF-18 i zrakoplove za nadzor i punjenje gorivom, ali ne i kopnene trupe, prenosi BBC. Premijer Stephen Harper izjavio je kako prijedlog ima za cilj "značajno degradiranje" Islamske države. Kanada ima 25 vojnih savjetnika koji se već nalaze u
Iraku.

SAD su pokrenule vlastitu kampanju zračnih udara u Iraku na nekoliko tjedana i u Siriji skoro dva tjedna. Planom koji je predložio u parlamentu ministar vanjskih poslova John Baird traži se od kanadskih poslanika "da priznaju činjenicu da je čelništvo terorističke grupe poznate kao Islamska država poziva svoje članove da napadaju Kanađane u zemlji i u inozemstvu".

"Kao vlada, mi imamo primarnu odgovornost da štitimo Kanađane i branimo naše građane i naše obitelji", izjavio je on, prenosi kanadski državni emiter CBC. Takva misija mora biti predmetom rasprave i glasanja u parlamentu, ali Harperovi konzervativci imaju većinu mjesta tako da se očekuje njeno usvajanje.

Kopirati
Drag cursor here to close