novinarka na putu oružja

Kalašnjikovi iz Albanije ubijaju u Europi

Vijesti / Flash | 05. 01. 2016. u 14:21 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanski mediji objavili su dokumentarni film francuske TV "Kanal +" o "specijalnoj istrazi" koja je otkrila kako se švercaju kalašnjikovi iz Albanije u Francusku, a koji su korišteni u napadu na list Charlie Hebdo, kao i u posljednjim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, javlja Tanjug.

Film novinarke Vanine Kanban pod naslovom "Put Kalašnjikova" na albanskim medijima je pušten u ponedjeljak i govori o tome kako se kalašnjikovi, koji su ranije korišteni isključivo na bojnim poljima, sada velikim količinama mogu naći svuda u Europi.

Da bi se infiltrirala u nekoliko terorističkih grupa, Vanina Kaban je u travnju 2014. godine stigla u Albaniju i sama je ispratila put kalašnjikova koji su iz Albanije stigli u Europu.

Novinarka na putu oružja

Po dolasku u Albaniju, sastala se s trgovcima oružjem i s ljudima koji to oružje transportiraju u zemlje zapadne Europe.

Novinarka je jednog od švercera pitala je li svjestan da to oružje ubija ljude po Europi, na što joj je on odgovorio da je sve to samo posao.

Tijekom puta švercer joj je rekao da ako ih policija zaustavi treba reći da snimaju reportaže o plažama i o turizmu u Albaniji, a ako joj oduzmu kameru treba sakriti memorijsku karticu u donje rublje, jer će "ostati bez glava" ako budu otkriveni.

U intervjuu koji je Kanbanova uradila s osobom koja nabavlja oružje, rečeno joj je da on od toga zaradi 25 tisuća eura godišnje i da se boji što to radi, ali da nema drugi način preživljavanja.

Ova reportaža objavljuje jako važne dokaze za borbu protiv terorizma i kontrolu oružja, navode mediji.

Special investigation

Inače, Vanina Kanban je priznata novinarka koja radi dugometražne dokumentarce 'Special investigation' za francusku nacionalnu televiziju i Canal plus. Vanina je rođena i odrasla u Nantesu, ali je po majci Šibenčanka, a jako je često u mladosti dolazila u Šibenik kod svoje bake koja ju je naučila pričati hrvatski jezik.

Ova novinarka je čak pronašla i kamp Osame bin Ladena. Vanin je 2005. godine  krenula s radom na 90-minutnom dokumentarcu o terorizmu kojem je tema bila 'Financiranje Al-Qaede'.

''Povod priči je bio teroristički napad u New Yorku gdje sam razgovarala s obitelji žrtava, a koji su tužili islamističke fundamentaliste u svijetu. U tužbi se mogla vidjeti cijela povijest Al-Qaide, od početaka financiranja CIA-e za vrijeme ruske intervencije u Afganistanu pa sve do napada na 'Blizance' u New Yorku'', objašnjava pozadinu priče.

Većinu dokumentarca radila je u Sudanu, Saudijskoj Arabiji i SAD-u gdje je razgovarala s političkim i vjerskim vođom Sudana Hasanom al-Turabijem. U Sudanu je i pronašla kamp Osame bin Ladena, dok je u u Saudijskoj Arabiji razgovarala s glavnim imamom u zemlji koji je bio poznat kao uzor Al-Qaede.

Kopirati
Drag cursor here to close