Pod lupom

Kakvi nas izbori očekuju nakon izmjena Izbornog zakona BiH?

Vijesti / Flash | 17. 05. 2016. u 14:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija o Lokalnim izborima 2016 'Kakvi nas izbori očekuju nakon izmjena Izbornog zakona BiH?' održana je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH od strane Koalicije 6 nevladinih organizacija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom" u okviru projekta BASE (Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima) koji financira Europska unija.

Na konferenciji je prisustvovalo više od 200 sudionika, predstavnika institucija vlasti, lokalne izborne administracije, međunarodne zajednice, medija i organizacija civilnog društva.

Dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH, rekao je u svom uvodnom govoru: "Pozdravljamo važne aktivnosti Koalicije " Pod lupom " koja ohrabruje aktivno sudjelovanje građana u zagovaranju i praćenju izbora. Potičemo sve relevantne sudionike da i dalje rade na poboljšanju izbornog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama. Proces izmjena i diskusije o izbornom zakonodavstvu treba podrazumijevati širok krug konsultacija i sudjelovanje različitih aktera. Pozivamo sve političke stranke da poštuju pravila političke kampanje u demokratskom okruženju; da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na konkretna pitanja koja su od važnosti za građane BiH. "

U drugom dijelu konferencije održane su dvije panel diskusije o predstojećim Lokalnim izborima 2016 i nedavnim izmjenama Izbornog zakona BiH, te o tome kakav je njihov utjecaj na izbornu administraciju iz ugla civilnog društva, građana i medija. Panelisti i sudionici prve panel diskusije o nedavnim izmjenama Izbornog zakona zaključili da se rad na poboljšanju izbornog zakonodavstva treba nastaviti u bliskoj budućnosti u svrhu provedbe ključnih preporuka koje nisu razmatrane.

Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je dao osvrt na izmjene Izbornog zakona koje su nedavno usvojene kao rezultat rada Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva. Halid Genjac, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i jedan od panelista, rekao je da je proces donošenja odluka u Interresornoj radnoj grupi bio izazov, ali da su standardi u izbornom procesu u BiH još uvijek poprilično visoki. Bariša Čolak, izaslanik i Lazar Prodanović, zastupnik u PS BiH su se složili da postoji potreba da se i dalje radi na unapređenjima koja se tiču izbora članova biračkih odbora i njihovoj edukaciji, te bržoj objavi izbornih rezultata.

Zaključci sa druge panel diskusije o ostalim izmjenama izbornog zakonodavstva su da postoji prostor za dodatna poboljšanja, posebno u Zakonu o financiranju političkih stranaka.

Ivana Korajlić iz Transparency International BiH je ponudila konkretne ideje koje se mogu primijeniti, uključujući i jačanje uloge SIP BiH u reviziji financijskih izvještaja političkih stranaka i povećanja sankcija za nepoštivanje zakona.

Almir Terzić, novinar i politički analitičar, je naglasio da se nedavne promjene Izbornog zakona predložene od strane Interresorne radne grupe ne bave ključnim problemom izbora u BiH - biračkim odborima. Profesionalizacija biračkih odbora i smanjenje političkog utjecaja na njihov rad treba biti imperativ svih drugih zakonodavnih promjena u budućnosti. Lokalni izbori u BiH bit će održani 2. listopada 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close