Političari biraju

Kakve poruke lideri šalju nakon listića ubačenih u kutiju

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 09:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u pratnji supruge Sebije Izetbegović, glasao je danas na lokalnim izborima na biračkom mjestu u osnovnoj školi "Nafija Sarajlić" u Sarajevu.

Izetbegovićev dolazak na biračko mjesto iščekivao je veliki broj medijskih ekipa.

"Osjećam se dobro, malo umorno, intenzivna je bila kampanja proteklih dana, optimističan sam. Mislim da su bolji dan već nastupili, osnovni pokazatelji na to ukazuju, kada su u pitanju reformski procesi, vidi se svjetlo na kraju tunela", rekao je Izetbegović, prenosi Anadolija.

Pozvao je sve građane BiH da izađu na lokalne izbore.

"Moja poruka je da izađu, naravno, da iskoriste svoje pravo, da masovno izađu na birališta i da glasaju u sladu sa svojom savješću i svojim izborom", poručio je Izetbegović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je nadu da će današnji lokalni izbori proteći u fer i demokratskoj atmosferi.

Dodik je nakon glasanja u Laktašima, izrazio zadovoljstvo što je predizborna kampanja bila mirna i bez incidenata.

"Nesumnjivo da nove vlasti s novom energijom i podrškom naroda sigurno mogu da naprave najviše. Drago mi je što je izborna kampanja prošla mirno, bez ekscesa. Ono što je u sferi verbalnih i drugih stvari izgleda benigno u odnosu na ona društva za koja gledamo kako provode izbore i šta se događa. RS pokazuje svoje demokratsko zdravo lice i to je ono što je najvažnije", rekao je Dodik te podsjetio da su građani RS prije sedam dana izašli na referendum, te dodao da su mnogi sumnjali u mogućnost da ljudi glasuju dva puta u sedam dana.

Mali praznik demokracije

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić obavio je građansku dužnost na glasačkom mjestu u Semizovcu.

Novinarima je nakon toga rekao da očekuje "mali praznik demokracije" u izbornom danu te izlazak što više glasača na birališta.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić obavio je građansku dužnost u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Sarajevu.

Nakon glasanja na današnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, u izjavi novinarima je kazao da očekuje vraćanje egzistancijalnim temama nakon izbora, odnosno da izabrani načelnici i gradonačelnici počnu realizaciju hiljada obećanih projekata.

Prevazilaženje tenzija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da nakon današnjih lokalnih izbora splasnu političke tenzije i da se, kako kaže, svi vrate rješavanju redovnih pitanja koja su važna za građane RS i BiH.

''Nadam se da će svi shvatiti poziciju u kojoj se nalazimo u ovom trenutku i uz mnogo ozbiljnosti prevazići postojeće tenzije'', rekao je Čubrilović, nakon što je glasao u Banjoj Luci. 

Izrazio je nadu da će glasanje biti završeno bez tenzija, incidenata i bilo kakvih neugodnosti za bilo koga.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić očekuje da će današnji lokalni izbori biti istinski praznik demokracije i da će birači glasati u velikom broju. Smatra i da su ovi izbori indikator sljedećih općih izbora.

Ivanić je građansku dužnost obavio u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close