Nitko ni skim

Kakofonija u koaliciji: Dogovorili se, a ne znaju

Vijesti / Flash | 16. 11. 2016. u 08:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako je gotovo dogovoren način izbora članova Predsjedništva BiH, reagirali su koalicijski partneri rekavši kako o tome nemaju pojma.

Naime, Čović je nakon druženja s medijima rekao kako se do kraja siječnja može očekivati rješenje pitanja presude u slučaju Sejdić i Finci te da je pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro u potpunosti riješeno.

Prvo se oglasio predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović rekavši kako s Čovićem nije razgovarao o toj temi te da prvo treba regulirati odnose u koaliciji.

''Jučer smo Čović i ja imali kraći razgovor uz kavu, dotakli smo niz tema, ali nije bilo posebnih razgovora o samom rješavanju izbora članova Predsjedništva BiH. Pretpostavljam da je gospodin Čović imao na umu ranije razmatrana rješenja'', rekao je Izetbegović.

Dodao je kako SDA već duže vremena spremna kao osnovu za pregovore i temelj konačnog rješenja uzeti tzv. Fueleov model, razvijen kroz ranije pregovore za rješavanje presude Sejdić-Finci.

''Međutim, dvije stvari moramo razjasniti. Prvo, promjena modela za izbor članova Predsjedništva BiH je potrebna, ali o dubljim strukturnim promjenama i ustavnim reformama šireg opsega zasada ne može biti govora jer ne postoji konsenzus po tom pitanju. Drugo, da bismo stvorili pozitivnu atmosferu koja omogućava rješenje presude Sejdić-Finci, potrebno je intenzivirati reformski zamah, obnoviti u punom kapacitetu rad Parlamenta FBiH, pokrenuti intenzivnu izgradnju infrstrukture u Federaciji BiH i time dokazati da koalicija funkcionira'', rekao je Izetbegović sarajevskim medijima.
Reagirao je i SBB čiji je glasnogovornik Omer Čevra rekao kako Fahrudin Radončić i njegova strana nisu upućeni u razgovofre i dogovore dvojice koalicijskih partnera.

''SBB-u pa samim tim ni predsjedniku Fahrudinu Radončiću nisu poznati detalji dogovora Čovića i Izetbegovića te očekujemo da upoznaju javnost o tom dogovoru'', rekao je Čevra.
Reagirala je i opozicija navodeći kako je riječ o dijeljenju Bosne i Hercegovine, što će, kako navode, oni spriječiti.

Inače, implementacija presude suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci, odnosno način izbora članova Predsjedništva BiH, jedan je od uvjeta koje će BiH morati ispuniti da bi dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Za rješavanje presude Sejdić-Finci treba biti izmijenjen i Ustav BiH za šta je potrebna i dvotrećinska većina u Parlamentu BiH, a Izetbegović je nedavno Europskom parlamentu rekao kako bi bilo dobro da se taj uvjet ne stavlja na prvo mjesto kada je u pitanju europski put. Na to je pismom odgovorio Čović rekavši kako to treba riješiti.

Kopirati
Drag cursor here to close