Edward Ferguson

Kako zatvoriti OHR

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladavina prava temelj je na kojem se grade stabilne i prosperitetne države, kao i jedan od ključnih prioriteta u procesu europskih integracija, te jedan od uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, rekao je danas veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

''Ujedinjeno Kraljevstvo radi na tome i pomaže koliko može kako bi se ojačali kvaliteta, efikasnost, odgovornost i neovisnost pravosudnog sustava u BiH, ali ta promjena mora doći iznutra'', istaknuo je veleposlanik Ferguson u izjavi za medije nakon obraćanja članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) na početku dvodnevnog zasjedanja ove institucije.

Smatra kako VSTVBiH može imati vodeću ulogu u tom procesu i u procesu primjene najviših profesionalnih standarda i integriteta, navodeći da Velika Britanija nudi značajan paket podrške u iznosu većem od milijun funti, namijenjen pravosudnim institucijama u BiH, a radi iznalaženja odgovarajućeg odgovora na prisutne izazove i opravdanu zabrinutost građana za stanje u ovom sektoru.

''Osim rada s VSTV-om i njegovim Tajništvom, UK surađuje i s Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH uz očekivanje da ćemo im pomoći da poboljšaju vlastito znanje i ekspertize u oblasti europske jurisprudencije'', rekao je britanski veleposlanik.

Prethodno je, obraćajući se članovima VSTV-a BiH, upozorio da je vladavina prava u BiH pod ozbiljnom prijetnjom i izazovima koji proizlaze iznutra kao i izvan pravosudnog sustava.

''Proteklo razdoblje za pravosuđe u ovoj zemlji bio je turbulentan, svjedočili smo političkim napadima i uplitanjima koji su kulminirali prošlogodišnjim referendumom u RS-u. Također smo svjedočili određenom broju ozbiljnih internih problema, koji su doveli do najzapaženijeg koraka - suspenzije državnog tužitelja...'', precizirao je, između ostalog, veleposlanik Ferguson.

Istovremeno, pozdravio je određeni napredak u pogledu pravosudne efikasnosti na osnovnoj razini, te ocijenio da je relativno dobra vijest da je Vijeće ministara BiH, iako sa zakašnjenjem, konačno usvojilo Akcijski plan za drugu Strategiju reforme sektora pravde u BiH za razdoblje 2014-2018, podsjećajući na ulogu VSTV-a BiH u njezinom hitnom provođenju.

Veleposlanik Ferguson naglasio je da je pravosudni sustav svake zemlje izgrađen na vrijednostima i etici, te da to podrazumijeva da državni službenici rade u interesu javnosti, a ne u vlastitom..., te da odluke donose nepristrano, pravično, na temelju najboljih dokaza i bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Ocijenio je, nadalje, da je ključni princip osiguranje odgovarajućeg vodstva pri čemu naglašava posebnu odgovornost VSTV-a u primjeni i promoviranju najviših profesionalnih standarda.

Veleposlanik Ferguson je ukazao i na nužnost donošenja novog zakona o VSTV-u BiH (izmjena i dopuna), te još jednom istakao spremnost UK da i nakon Brexita nastavi podržavati reformu pravosuđa u BiH i ispunjavanje standarda Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close