Tuzla

Kako to najmnogoljudnija županija nema oboljelih od Covida

Šakić je najavio i ublažavanje mjera prateći naredbe viših razina.
Vijesti / Flash | 05. 05. 2020. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzlanski kanton ni danas nije imao nijedan slučaj novozaraženih korona virusom, pokazali su zadnji rezultati testiranja, pišu Nezavisne novine.

Više od 20 dana ovaj kanton nema novih oboljelih od korona virusa niti više aktivno zaraženih. Rješenje o kućnoj izolaciji dobilo je 1.378 osoba.

U Tuzlanskom kantonu do sada je testirano 4.616 uzoraka, u protekla 24 sata 135 i svi su bili negativni. Ukupno pozitivnih do sada je bilo 84, nema aktivno zaraženih osoba, bio je jedan premještaj u drugu županiju radi liječenja i dva smrtna slučaja. Zatvoreni su svi klasteri kao i karantanski smještaji.

"Očekujemo da takva i ostane, odnosno, više se nadamo nego što očekujemo. Ukoliko bi se pojavio novi slučaj zaraze, to bi značilo i otvaranje novog klastera. Ipak, mislim da su rezultat ovako povoljne situacije mjere koje smo poduzeli", pojasnila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Zadovoljavajuća epidemiološka slika najmnogoljudnije županije rezultat je dobre i pravovremene reakcije nadležnih institucija ali i građana.

"U ovom stanju nesreće, posebno moramo istaknuti ponašanje naših građana koji su shvatili ozbiljnost situacije i poštivanje mjera. Neki su kritizirali mjere ali morali su ih se pridržavati. Rezultat svega je da danas nemamo nijednog pozitivnog i nijedan klaster", rekao je Mustafa Šakić, zapovjednik Kriznog stožera TK.

Šakić je najavio i ublažavanje mjera prateći naredbe viših razina. Od ponedjeljka su počele raditi obrti i radnje izvan trgovačkih centara.

"Sljedeći je gradski promet vjerojatno. Federalni štab razmatra i otvaranje vrtića. I naravno, ono što sve zanima je rad ugostiteljskih objekata. Smatramo da će do toga doći u sljedećih deset do 15 dana uz pridržavanje svih mjera zaštite", poručio je Šakić.

Tuzlanski kanton je prvi u BiH zatvorio škole i vrtiće, ograničio kretanje u domovima zdravlja, zabranio posjete staračkim domovima, zatvorio kladionice, a nadležni su stalno apelirali na građane da smanje kretanje i kontakte.

Građani i dalje su obavezni nositi maske, a na tuzlanskim ulicama to kontrolira policija. S obzirom da se očekuje drugi val korona virusa, nadležni upozoravaju građane da se i dalje moraju pridržavati mjera kako bi zaštitili i svoje i zdravlje drugih.

Tijekom protekla 24 sata Uprava policije TK je izdala 11 prekršajnih naloga građanima koji nisu nosili zaštitne maske na javnom mjestu, pišu Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close