Tužiteljstvo ih nije dalo

Kako su transkripti prisluškivanih Radončićevih razgovora 'procurili' iz Tužiteljstva?

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 08:38 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine obavit će provjere svih aktera u postupku koji su mogli medijima ustupiti dokumente, odnosno transkripte dijela prisluškivanih razgovora lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, a prije njihovog prezentiranja na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine.

Narušena prava

''Objavom transkripata dijela prisluškivanih razgovora iz procesa lideru SBB-a narušena su njegova ustavom zagarantirana prava te da bi pod hitno trebalo provesti istragu o tom pitanju'', izjavio je u utorak za Avaz predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

Više o temi uhićenja lidera SBB-a pročitajte ovdje.

Na novinarske upite o tome hoće li Tužiteljstvo provesti istragu o ovom pitanju, istaknuto je da dokumenti medijima nisu proslijeđeni iz Tužiteljstva BiH.

''Tužiteljstvo BiH postupa u skladu sa zakonom. S obzirom na to da navedeni dokumenti nisu dani iz Tužiteljstva BiH, Tužiteljstvo će izvršiti provjere svih aktera u postupku koji su mogli ustupiti dokument'', napisano je u odgovoru Borisa Grubešića, glasnogovornika ove institucije.

Tegeltija je, također, prokomentirao da objavljivanje prisluškivanih razgovora prije verifikacije u Sudu BiH može biti zloupotreba službenih ovlaštenja i ometanje istrage. Po njegovom mišljenju, nešto što iz sfere privatnosti izađe u javnost prije nego što bude verificirano na sudu, znači da su nečija prava narušena.

Zaštićene informacije

U izjavi za N1 Tegeltija je ponovio svoj stav da se istraga mora pokrenuti. Naveo je da ga je glavni tužitelj obavijestio da nitko iz Tužiteljstva nije dao nikakav transkript, nikakav dokaz bilo kojem mediju.

''Oni su spremni istražiti eventualnu pojavu curenja informacija zaštićenih sferom privatnosti. Ovdje se radi o kaznenom postupku koji ide svojim tijekom i u kojem se dokazi pribavljaju na osnovu naredbi Suda. Bitno je napraviti razliku između ustavnih prava građana koja se moraju poštovati'' naveo Tegeltija te dodao:

''S obzirom na činjenicu da je s tim transkriptima bilo upoznato mnogo ljudi u tijeku postupka, počevši od telekom operatera, policajaca koji su to izvodili, inspektora, tužitelja i na kraju krajeva branitelja koji su dobili te dokaze, ako je bilo curenja, mora se identificirati odakle je bilo curenje zbog svih budućih praksi.

Tegeltija je u intervjuu za Klix.ba kazao kako su mediji imali apsolutno pravo objaviti sve ono što je prezentirano na ročištu, odnosno da takva vrsta dokaznog materijala nije obuhvaćena sferom privatnosti.

"Ako su ti transkripti postali javni kada su već objavljeni na ročištu o održavanju pritvora onda ne postoji nikakva zabrana za njihovo objavljivanje", zaključio je Tegeltija.

Ekskluziva

Sarajevski portal Klix samo tri i pol sata nakon uhićenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića objavio je transkripte presretnutih razgovora između Radončića i tajnika Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića. Njegovu ekskluzivu prenijeli su i drugi mediji, uglavnom se pozivajući na taj portal.

''Tužiteljstvo BiH posjeduje više sati presretnutih razgovora između Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića koje se sumnjiči da su pokušali utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u slučaju protiv Nasera Keljmendija. Klix.ba ekskluzivno objavljuje više presretnutih razgovora - naveo je sarajevski portal u tekstu objavljenom 25. januara u 18.28 sati, dakle dva dana prije ročišta o pritvoru Radončiću koje je održano 27. siječnja s početkom u 16 sati, a gdje su transkripti službeno prezentirani Sudu BiH'', piše Avaz.

Tko je kriv

Zanimljivo je da je ovaj portal u jednom od jučerašnjih tekstova iz nepoznatih razloga tvrdio da transkripti koje je objavio zapravo potječu s ročišta o pritvoru Bakiru Dautbašiću održanom 12. siječnja. No, u izvještaju s ročišta 13. siječnja Klix ne donosi transkripte prisluškivanih razgovora, već tek navodi da je "Tužiteljstvo pribavilo i više presretnutih razgovora između Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića", kao i neke druge razgovore.

Također, u svojim izvještajima ni drugi mediji nisu prezentirali transkripte prisluškivanih razgovora. Da ne bi bilo dilema, "Avazu" je, nakon provjera, više izvora potvrdilo da transkripti prisluškivanih razgovora nisu bili izvođeni 12. siječnja na ročištu za pritvor Dautbašiću i Bilseni Šahman u Sudu BiH.

Naravno, u ovom slučaju teško se može govoriti o odgovornosti medija za prenošenje transkripata u javnosti prije nego što su prezentirani u sudu, ali svakako može i mora govoriti o odgovornosti onih koji su omogućili da transkripti iscure u javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close