Dilberović

Kako odgovoriti na EU upitnik?

Vijesti / Flash | 27. 11. 2016. u 11:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To što će Europska komisija pripremiti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji i u tu svrhu nam poslati Upitnik znači priznanje napora i pomaka u procesu integriranja u posljednjih 18 mjeseci - kazao je u intervjuu za Fenu direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović.

Po njegovim riječima, taj upitnik je sredstvo kojim će se Europska komisija poslužiti da u mišljenju procijeni u kojoj je mjeri država koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU spremna da ispuni kriterije za članstvo. Navodi da su odgovori na Upitnik svojevrstan sistematski pregled u procesu integriranja.

''Oni daju kompletan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sustav države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU. Odgovori su najvažniji, ali ne i jedini izvor informacija kojima se Europska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu za članstvo. Ključni dio ovog mišljenja je preporuka Vijeću EU da dodijeli status kandidata državi koja je podnijela zahtjev'', kazao je Dilberović.

Kvalitetno pripremljeni odgovori

Istaknuo je da je iz tog razloga od iznimne važnosti da odgovori budu kvalitetno pripremljeni, odnosno da o oblasti na koju se odnose ponude preciznu sliku stanja. Dilberović napominje da tačan broj pitanja nije unaprijed poznat i razlikovao se i u upitnicima susjednih država. Makedonija i Hrvatska su imale više od četiri tisuće pitanja, dok su Srbija i Crna Gora dobile nešto više od dvije tisuće. Međutim broj, sam po sebi, ne govori mnogo, jer i s više i s manje pitanja svrha Upitnika je ista, a to je procijeniti spremnost BiH da ispuni kriterije za članstvo.

Pitanja su, kaže Dilberović, strukturirana prema političkom i ekonomskom kriteriju za članstvo te europskim standardima. Samo neke od oblasti koje tretira su: slobodno kretanje robe, radnika i kapitala, javne nabavke, konkurencija, financijske usluge, poljoprivreda, sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, ribarstvo, energija, oporezivanje, socijalna politika, transport i slično.

''Rok za odgovaranje na ovaj upitnik sugerirat će Europska komisija prilikom njegovog uručivanja i mogao bi biti oko šest mjeseci. Tu se posao, međutim, ne završava'', naglašava direktor Direkcije za europske integracije.

Nakon što analizira odgovore, Europska komisija može dostaviti dodatna pitanja. Svrha tih dodatnih pitanja jeste da pojasne dostavljene odgovore ili da pruže informacije o novim spoznajama. Dilberović ističe da su sve države u regiji dobijale od 200 do 600 dodatnih pitanja, pa je izvjesno da će to biti slučaj i s BiH.

Po njegovim riječima, Direkcija za europske integracije je obavila metodološke pripreme da bi institucije koje će davati odgovore što spremnije dočekale ovaj zadatak.

''Direkcija je napravila listu s oko 2.500 potencijalnih pitanja na temelju analize upitnika susjednih država. Lista je proslijeđena institucijama na svim nivoima, a dostupna je i najširoj javnosti na web stranici Direkcije. Sačinjen je i popis potencijalnih propisa koje će uz odgovore trebati dostaviti Europskoj komisiji'', pojašnjava Dilberović.

Kaže da su pripremljene smjernice za davanje odgovora da bi oni bili metodološki ujednačeni i jasni, a sav posao imat će informatičku i prevodilačku podršku. Direkcija je u listopadu održala konferencije u vezi s Upitnikom u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Brčkom. Oko 600 sudionika imalo je priliku da sagleda o kom se obimu posla radi, a dobili su i informacije o metodologiji i alatima važnim za uspjeh ovog posla.

Tko probleme očekuje...

Dilberović najavljuje da će nakon uručivanja Upitnika, Direkcija organizirati novu konferenciju, te do kraja godine i seriju od tridesetak sastanaka za predstavnike institucija na svim razinama koje će u ovom poslu sudjelovati.

''Odgovaranje na ovaj upitnik Europske komisije je bez ikakve sumnje najsloženiji posao u procesu intergiranja. Radi se o obimnom zadatku u kojem je mnogo sudinoika, a malo vremena. Sve države regije ovo mogu da potvrde. Cjelokupna uprava, odnosno sve ustavno nadležne institucije će biti angažovane u pripremi odgovora, no BiH u ovaj posao ne ulazi bez iskustva'', ističe Dilberović.

Podsjeća da su još 2012. godine institucije, u suradnji i u zadatom roku, odgovorile na svojevrsne probne upitnike u oblasti javnih nabavki i okoliša. Također, BiH je odgovarala na upitnik Europske komisije u oblasti zdravlja krompira, kao i na tehnička pitanja u okviru strukturiranog dijaloga.

''Odgovaranje na Upitnik će sasvim logično, biti i učenje u hodu, a u svemu su iskustva susjednih država vrlo dragocjena'', smatra Dilberović. Upitan gdje vidi moguće probleme prilikom ispunjavanja ovog upitnika, Dilberović odgovara da, s obzirom na izreku „tko probleme očekuje probleme i dobije“, ne pristupa ovom zadatku s negativnim nabojem.

Kaže da je svjestan da se institucionalni resursi razlikuju, odnosno da nisu ujednačeni, ali i činjenice da institucije u BiH nisu ništa manje sposobne za ovaj zadatak nego što su bile one u susjedstvu. Po njegovim riječima, jedan od najvećih izazova bit će prevesti odgovore kao i tisuće stranica teksta prateće dokumentacije koja odgovore potkrepljuje, na engleski jezik.

Dilberović naglašava da na pitanja treba odgovoriti kvalitetno i jednim glasom, a u narednih pola godine ovaj zadatak treba biti isključivi prioritet svih institucija. Sve izvan tog okvira je odvlačenje pažnje i dragocjenog vremena.

''Na temelju odgovora koje BiH dostavi, uključujući i one na dopunska pitanja, Europska komisija će izraditi mišljenje o zahtjevu za članstvo. Na temelju tog mišljenja će Vijeće EU, te Europsko vijeće u konačnici odlučivati o dodjeli kandidatskog statusa BiH'', zaključio je u razgovoru za Fenu direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović.

Europski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn će 9. prosinca predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Europske komisije.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Europsko vijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close