Kako narod misli, čemu se nada, koliko će još da trpi ...
Istraživanje javnog mnijenja kompanije Valicon - život bosanskohercegovačke populacije u vrijeme korona virusa

Kako narod misli, čemu se nada, koliko će još da trpi ...

Vijesti / Flash | 01. 04. 2020. u 16:56 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se, kao i manje-više sve zemlje svijeta, suočava sa krizom koja pogađa sve njene stanovnike.

Situacija u kojoj su se našli građani Bosne i Hercegovine nakon proglašenja epidemije svima je nova i nepoznata. Ipak, jasno je da se većina ljudi nastoji prilagoditi trenutnoj situaciji uprkos jasno prisutnom strahu. Vladajuće institucije su uvele različite restriktivne mjere u cilju prevencije širenja korona virusa,ograničeno kretanje, zatvorene škole, zabrana javnih okupljanja.

Pored toga javnost je svakodnevno izložena različitim informacijama u vezi širenja korona virusa putem medija.

Valicon, regionalna kompanija koja se bavi savjetovanjem i istraživanjem tržišta je željela ispitati stvaran utjecaj ove situacije na građane BiH i na dosadašnji način života. Stoga je prethodnih dana provedena online anketa na reprezentativnom uzorku populacije 18-65 godina u BiH, veličina uzorka n=525.

Građani BiH najviše strahuju za svoju obitelj

Većina građana BiH pokazuje visoku zabrinutost u vezi širenja korona virusa - svaki četvrti građanin je jako zabrinut (28%), a dvije trećine (62%) su zabrinuti u određenoj mjeri. Populacija starija iznad 35 godina je značajno više zabrinuta u odnosu na mlađe generacije.

Glavni uzroci zabrinutosti su loš zdravstveni sustav, posljedice na ekonomiju koje će uslijediti, briga za vlastite roditelje koji spadaju u rizičnu skupinu, ali i neodgovorno ponašanje građana BiH oko datih smjernica za zaštitu zdravlja.

Građani prethodne dane vezano za širenje korona virusa, doživljavaju brinući se za svoju obitelj, a dodatno ih zabrinjava da se ova situacija neće ubrzo završiti, te da će ostaviti posljedice na ekonomiju:

  • preko 80% građana BiH strahuje od mogućnosti da neko od njihove obitelji bude zaražen korona virusom;
  • kod nešto manje od polovice građana postoji bojazan o vremenskom trajanju trenutne situacije (44%), i posljedicama koje će trenutna situacija imati na ekonomiju (43%);
  • više od trećine brine o vlastitom zdravlju (36%), te su općenito zabrinuti (35%);
  • svaki deseti građanin (13%) strahuje za svoj posao.

Kod starije populacije značajno su prisutnije brige o ekonomskim posljedicama koje će uslijediti dok su mlađi puno više opterećeni brigama za svoje radno mjesto, te za samo trajanje novonastale situacije.

Mjere vladajućih institucija primjerene i odgovarajuće

Kada su u pitanju trenutne mjere nadležnih institucija (predsjedništvo, vlade,...) u vezi sa sprečavanjem ekonomskih posljedica epidemije na stanovništvo i privredu, većina građana (88%) smatra da su mjere odgovarajuće (dijelom odgovarajuće  (47%) i odgovarajuće (41%)), dok  su rijetki oni (11%) koji smatraju da su mjere  neprimjerene.

U skladu sa tim, većina građana (69%) podržava trenutne mjere poduzete za kontrolu širenja virusa (policijski sat, ograničeno kretanje, zabrana javnih okupljanja…) te navode da su primjerene situaciji.

Ipak, svaki peti građanin BiH (22%) smatra da su mjere preblage te da bi trebale biti puno strožije.

Kada se posmatraju zasebno entiteti, građani Republike Srpske općenito imaju više povjerenja u mjere Vlade i nadležnih institucija koje se poduzimaju i vide ih kao mjere primjerene situaciji.

Život u novim okolnostima

U pogledu trenutne situacije u BiH po pitanju širenja korona virusa građani BiH su podijeljenog mišljenja. Pa tako, gotovo polovica (48%) smatra da se situacija u BiH pogoršava dok je 40% građana malo više optimistično te smatra da situacija ide na bolje.

Građani Republike Srpske u odnosu na građane Federacije BiH  su optimističniji u pogledu razvoja situacije te vjeruju da ide na bolje.

Većina građana BiH (82%) vjeruje ili želi da vjeruje da će ova situacija potrajati najduže 90 dana, od toga:

  • polovica (51%) je onih koji smatraju će sve biti završeno za dva mjeseca – do kraja svibnja;
  • skoro trećina onih (31%) koji predviđaju da će se ovako živjeti još 3 mjeseca - do kraja lipnja;
  • skoro svaki peti građanin (18%) očekuje da će se ova situacija nastaviti i nakon lipnja;

U skladu sa očekivanjem koliko će ovo trajati je i podatak o tome koliko su građani BiH prihvatili trenutnu situaciju kao “novu normalnost” u kojoj žive i u kojoj mjeri se privikavaju na istu. Tako kada opisuju svoj osobni doživljaj trenutne situacije, polovica građana istu doživljava kao više negativnu, beznadežnu, kritičnu a najčešće kao neugodnu, umarajuću (38%), dok je druga polovica opisuje kao podnošljivu (33%) ili normalnu, sa obzirom na okolnosti (13%). 

Upravo odgovor “normalna, s obzirom na okolnosti” govori o tome u kojoj mjeri su građani prihvatili “novu normalnost”, te koliko će još svima trebati da se prilagode istoj.

Sa situacijom kao takvom lakše se “pomirila” starija populacija (55-65), a “teže” mlađa. Mlađi su skloniji trenutnu situaciju opisati kao više negativnu, ili kritičnu, kaotičnu, a kod njih postoji bojazan o dugotrajnosti situacije. Na novonastalu situaciju čini se da su se lakše prilagodili građani RS-a, nego građani Federacije BiH.

Ostaje da se vidi koliko će novonastala situacija postaviti izazova pred sve građane BiH. Kompanija Valicon će i u narednom periodu nastaviti pratiti mišljenja i stavove građana BiH po pitanju trenutne situacije u vezi korona virusom.

Ukoliko želite biti dio istraživanja i dati svoje mišljenje o trenutnoj situaciji priključite se besplatno na Valicon online panel jaZnam.ba. U međuvremenu, važno je slijediti upute nadležnih tijela i ponašati se odgovorno prema sebi i drugima.

###

Navođenje izvora

Pri navođenju izvora molimo navedite  (preporučeni oblik navođenja izvora):

»Izvor: Istraživanje javnog mnijenja, online reprezentativna anketa na uzorku n=525, 18-65, u periodu 26-30. ožujak 2020, Valicon.«

###

Metodološki podaci

Istraživanje je provedenu u okviru Valicon online panela jaZnam.ba. Rezultati su reprezentativni za bosanskohercegovačku internet populaciju od 18 do 65 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji s obzirom na tip naselja.

Vrijeme anketiranja:

  1. - 30.3. 2020. n=525 ispitanika

###

O Valicon panelu Jaznam.ba

Valicon ima svoje panele širom jugoistočne Evrope, a prvi online panel pokrenut je prije više od 10 godina. 

Svim panelima centralno upravlja profesionalni panel tim koji se brine o sigurnosti i kontroli regrutacije, kvalitete i zadovoljstva panelista. Valicon panel omogućava: vrlo pouzdane i brze odgovore, dobar odziv, te reprezentativan uzorak za internet populaciju.

Trenutno na nivou regije Valicon paneli imaju preko 50 000 registrovanih korisnika, a čiji broj konstantno raste. Regrutacija u panel se vrši putem višestrukih izvora, a besplatna prijava je moguća putem https://www.jaznam.ba/#register

O kompaniji Valicon

Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rješenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna djelatnost kompanije je marketinško savjetovanje na temelju marketinških istraživanja.

Valicon nudi svojim klijentima usluge na cijelom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim evropskim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close