Svi neaktivni

Kako je Vlada Federacije "trošila" premijere

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 17:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fadil Novalić deseti je premijer Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Federacija.

Od devet prethodnika, samo su dva i danas politički aktivna. Pretposljednji mandatar Nermin Nikšić danas je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Socijaldemokratske partije, piše N1.

Vršitelj dužnosti premijera premijera FBiH iz 2001. godine Dragan Čović danas je član državnog Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Svi ostali danas ne postoje u domaćoj politici, piše N1.

Krenimo redom. Prvi mandatar za sastavljanje Vlade u ovom entitetu bio je Haris Silajdžić. Tada kao član Stranke demokratske akcije, na dužnost je stupio svibnja 1994. godine, a zadržao se do siječnja 1996. Nakon što je obavljao niz visokih dužnosti uključujući i funkciju člana Predsjedništva BiH, politiku je napustio prije nekoliko godina posvetivši se pisanju poezije u mirnoj mirovini.

Njegov nasljednik Izudin Kapetanović po odlasku sa premijerske funkcije posvetio se akademskoj karijeri da bi treći premijer Edhem Bičakčić kao i njegov privremeni nasljednik Dragan Čović, u sudskom procesu bili oslobođeni optužbi da su nezakonito potrošili proračunski novac za kupovinu i adaptaciju stanova zastupnicima, vladinim službenicima i članovima pravosuđa.

Peti federalni premijer Alija Behmen je nakon odlaska s funkcije bio gradonačelnik Sarajeva, a njegov nasljednik Ahmet Hadžipašić preminuo godinu dana po isteku mandata. Brojne kontroverze i na koncu sudski proces protiv mandatara, pratio je Vladu Nedžada Brankovića, a Mustafa Mujezinović koji je ''vladao'' u razdoblju između 2009. i 2011. nastavio svoju veleposlaničku karijeru. Trenutno je veleposlanik BiH u Rusiji.

Spomenuti lider SDP-a Nikšić je, dakle, u Parlamentu FBiH. Nisu poznati planovi aktualnog premijera Novalića.

Kopirati
Drag cursor here to close