Daleko od digitalizacije

Kako izgledaju covid putovnice u zemljama EU-a?

Prema informacijama koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, izgledno je da će Slovaci ove godine na Jadran dolaziti s isprintanim papirima i kartonskim potvrdama.
Vijesti / Flash | 29. 05. 2021. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Europska unija na realizaciji covid-putovnice aktivno radi praktično od početka godine, njena odgoda za srpanj teško može biti dobra vijest za domaći turizam, a posebno činjenica da će primjena tog dokumenta na nekim našim emitivnim tržištima do zadnjeg trenutka biti upitna, pišu hrvatski mediji.

Naime, prema informacijama koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, izgledno je da će Slovaci ove godine na Jadran dolaziti s isprintanim papirima i kartonskim potvrdama.

Daleko od digitalizacije

Dapače, ne samo da je Slovačka daleko od digitalizacije zdravstvenih informacija koje će ovo ljeto biti potrebne za putovanja, nego problem postoji i s trenutnim, papirnatim potvrdama koje nisu najprikladnije za prelazak granice, a od direktora predstavništva Dubravka Miholića doznaje se da problem postoji kod sve tri vrste potvrda – za cijepljene, preboljele i negativne osobe jer se većina dokumenata izdaje na slovačkom jeziku.

Za razliku od Slovaka, Česi već sad nemaju problem s putovanjima – potvrde koje se trenutno izdaju su dvojezične, a covid-putovnica trebala bi biti formalizirana i prije srpnja. Poljska je po tom pitanju prilično napredna: Direktorica predstavništva u Varšavi Agniezska Puszczewicz kaže kako se covid-putovnica na tržištu testira od 20. svibnja, a najave su da će certifikat biti povezan s europskim sustavom najkasnije do 25. lipnja, ali izgledno već i od početka mjeseca.

Velik zagovaratelj zelene putovnice, tržište Austrije, aktivno radi na uvođenju dokumenta, a trenutno se preispituje je li postavljenim konceptom osigurana zaštita osobnih podataka na koju Austrijanci polažu veliku važnost.

Dobra situacija je i u Mađarskoj koja ima digitalno centralizirane podatke te već sada izdaje sigurnosne certifikate svima koji prime cjepivo ili su preboljeli bolest. Postojeće iskaznice u digitalnom obliku i sad se koriste u zemlji, doznajemo od direktorice predstavništva Ivane Herceg, a Hrvatska je s Mađarskom ionako potpisala sporazum o međusobnom prihvaćanju potvrda o cijepljenju, što se pozitivno odražava na povećan broj dolazaka mađarskih turista u Hrvatsku.

Bilateralni sporazumi

Talijanski premijer Mario Draghi ovaj je tjedan u Bruxellesu najavio da će digitalni certifikat biti spreman za sredinu lipnja te zasad nema nikakvih dojava da bi oko njegova uvođenja na području Italije bilo kakvih teškoća, prenosi Jutarnji list.

Eventualne teškoće tako se zasad anticipiraju uglavnom za slovačko tržište koje je Hrvatskoj poprilično bitno. Slovaci, naime, spadaju u naših top 10 emitivnih tržišta, no s obzirom na pandemiju, njih udio lani spao je na dva posto, kad je na Jadran stiglo 157 tisuća Slovaka te napravilo 1,1 milijun noćenja. Mršave su to brojke u odnosu na 464 tisuće slovačkih gostiju, koliko ih je na odmor pristiglo 2019., ali u drugoj po redu sezoni obilježenoj pandemijom turistički sektor računa na svaki pojedinačni dolazak. U prilog ne ide ni činjenica da je covid-putovnica odgođena za početak srpnja, kao ni to da će članice od tog datuma imati još probni period od šest tjedana da taj dokument postane potpuno operativan, čime smo već stigli do polovice kolovoza, odnosno u kasno ljeto.

Kako bi se to preveniralo, premijer Andrej Plenković najavio je sklapanje bilateralnih sporazuma s našim emitivnim tržištima kako bismo turistički promet ostvarivali i prije uvođenja digitalnog certifikata.

Kako izgledaju potvrde?

Slovačka: Testovi na A4 papiru, a nema ni prijevoda na engleski i elektroničkog koda.

Češka: Već izdaju dvojezične potvrde, covid-putovnica vjerojatno i prije srpnja.

Poljska: Covid-putovnica na tržištu se testira od 20. svibnja, a s EU-om će biti povezana do 25. 6.

Austrija: Preispituju je li konceptom osigurana zaštita osobnih podataka.

Mađarska: Imaju digitalno centralizirane podatke i izdaju sigurnosne certifikate.

Italija: Digitalni certifikat bit će spreman do sredine lipnja, ne očekuju teškoće.

Kopirati
Drag cursor here to close