HNŽ ponosan na urađeno

Kakav je položaj Roma u HNŽ-u?

HNŽ je prva županija u FBiH koja je na cjelovit način i putem jedinstvenoga dokumenta pristupila rješavanju svih pitanja vezanih za Rome.
Vijesti / Flash | 12. 04. 2023. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručni tim Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za nadzor i provedbu Lokalnoga akcijskog plana za poboljšanje položaja Roma u HNŽ-u, u suradnji i uz potporu Misije OESS-a u BiH, organizirao je danas u Hotelu Mostar konferenciju pod nazivom ''Lokalni akcijski plan za poboljšanje položaja Roma u HNŽ-u 2021.-2024. – Iskustva, potrebe, izazovi i unaprjeđenje u provedbi''.

Cilj je prezentiranje iskustava, dobre prakse i dosad provedenih aktivnosti kao i izazova  i planova na unaprjeđenju u provedbi LAP-a. Konferencija je bila i prigoda za obilježiti Svjetski dan Roma te je i na taj način pružena potpora toj najvećoj nacionalnoj manjini u BiH.

Pozdravnim govorom Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade HNŽ-a  Nevenko Herceg iskazavši zadovoljstvo što je HNŽ prva županija u FBiH koja je na cjelovit način i putem jedinstvenoga dokumenta pristupila rješavanju svih pitanja vezanih za Rome.

Foto: Vlada HNŽ / S konferencije

Aktivnosti

Podsjetio je na činjenicu kako je Vlada HNŽ-a, u suradnji s Uredom OESS-a u Mostaru, 2019. pokrenula aktivnosti u svezi s donošenjem Akcijskoga plana za poboljšanje položaja Roma u našoj županiji i imenovala radnu skupinu koja će raditi na izradbi Nacrta Plana. U listopadu 2020. usvojen je Lokalni akcijski plan za rješavanje problema romske populacije u HNŽ-u. Plan se odnosi na razdoblje 2021.-2024. godina, a izrađen je u suradnji s Misijom OESS-a i predstavnicima lokalnih zajednica u kojima žive Romi.

''Njime je predviđeno rješavanje problema ove zajednice na važnim područjima poput stambenoga zbrinjavanja, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne skrbi, odnosno uopće snažnije integriranje Roma u sve aktivnosti društvene zajednice. HNŽ je prva županija u FBiH koja je na cjelovit način i putem jedinstvenoga dokumenta pristupila rješavanju svih pitanja vezanih za Rome. Ponosan sam na činjenicu da smo prvi načinili taj važan iskorak. Naš Akcijski plan, koristeći inkluzivan i intersektorski pristup, važan je dokument i može biti čvrsta osnova i drugima da slijede naš pozitivan primjer u izradi njihovih planova, na što pozivam sve županije u FBiH'', poručio je Herceg, pohvalivši rad Stručnoga tima Vlade i zahvalivši svim dionicima u procesu provedbe Plana, s jasnom porukom kako je HNŽ opredijeljena ovu praksu nastaviti i u ubuduće.

Primjeri dobre prakse

Nazočnima se obratio i veleposlanik Brian Aggeler, voditelj Misije OESS-a u BiH, koji je između ostalog kazao:

''Napori Hercegovačko-neretvanske županije uloženi u izradbu i usvajanje prvoga intersektorskog županijskog akcijskog plana za svaku su pohvalu, stoga svi koji su na bilo koji način sudjelovali u njegovoj izradbi mogu biti ponosni. Nama je drago što smo mogli podržati ovaj proces te izražavam nadu u to da ćemo i nadalje, dosljednom sustavnom međusektorskom suradnjom, nastaviti raditi zajedno, sve s ciljem poboljšanja položaja Roma u ovoj županiji. Misija OESS-a vjeruje da primjeri dobre prakse moraju biti promovirani jer to potiče suradnju i razmjenu iskustava među vlastima diljem države. Svjesni smo kako je ostalo još puno toga za uraditi kako bi se poboljšao status i položaj Roma. Zato su institucijska potpora i djelovanje, onako kako smo to vidjeli ovdje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, snažan iskorak u pravomu smjeru.''

Foto: Vlada HNŽ / S konferencije

Lokalni akcijski plan

Na Konferenciji su predstavljena područja iz Lokalnoga akcijskog plana za rješavanje problema Roma i to: stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvena i socijalna skrb, jačanje institucionalnih kapaciteta, romskih zajednica i nevladinih organizacija te zapošljavanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Inače, na konferenciji su bili nazočni predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, Sarajevske županije, predstavnici jedinica lokalne samouprave u HNŽ te predstavnici institucija koje su obuhvaćene Lokalnim akcijskim planom. 

Foto: Vlada HNŽ / S konferencije

Herceg: 'Naša je opredijeljenost biti Vladom svih naroda i svakoga građanina

Foto: Vlada HNŽ / Satanak

Nakon konferencije '' Nevenko Herceg primio je u svojemu uredu NJ.E. veleposlanika Briana Aggelera, voditelja Misije OESS-a u BiH.

Razgovarali su o ukupnomu radu Vlade i o aktualnoj situaciji u HNŽ-u, s naglaskom na pitanja ljudskih prava, prosvjete i drugih područja za koja je OESS posebno zainteresiran. Potaknuti temom ravnopravnosti kako manjinskih zajednica tako i konstitutivnih naroda na cjelokupnomu prostoru BiH, osvrnuli su se na posljednje izmjene Ustava HNŽ-a kojima je osigurana konstitutivnost Srba u ovoj županiji.

Vlada naroda i građanina

''Naša je opredijeljenost biti Vladom svih naroda i svakoga građanina, što smo na konkretnim primjerima u više navrata i dokazali. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ-u jasno smo poručili kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njenom prostoru'', poručio je predsjednik Herceg.

Također je dodao kako je Vlada, osim zajedničkoga projekta u svezi s obrazovanjem romske djece, na jednoj od nedavno održanih sjednica usvojila i Odluku o usvajanju Prijedloga strategije za mlade HNŽ-a za razdoblje od 2023. do 2028. godine, kao i Akcijski plan za 2023. godinu.

Realno ostvariva?

''Odlučili smo se strateškim dokumentom analizirati probleme i potrebe mladih te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe koji će poboljšati njihov status u svim životnim aspektima. Strategija je urađena u skladu s važećim propisima i smjernicama, kao i sa Strategijom razvitka HNŽ-a za razdoblje  do 2027. godine'', kazao je prvi čovjek Vlade HNŽ-a, istaknuvši kako se kod izradbe Strategije posebna vodilo računa o tomu da ona bude realno ostvariva te usmjerena na probleme koje je moguće riješiti u sklopu mjerodavnosti županijske razine vlasti, uključujući nezaobilaznu suradnju s općinskim / gradskim razinama, kao i drugim institucijama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u procesu realizacije i ostvarivanja prioriteta.

Dokazom kako je Vlada HNŽ-a u vrh svojih prioriteta stavila mlade, osim opsežnih obnova i ''utopljavanja'' školskih objekata i stipendiranja više od 3000 studenata, jest činjenica da iz godine u godinu provodi projekt stjecanja prvoga radnog iskustva te u tijelima županijske uprave omogućava obavljanje jednogodišnjeg vježbeničkoga staža, potom da financijski pomaže mlade znanstvenike, itd.

Čestitavši na uspješnoj realizaciji konferencije na kojoj su predočeni rezultati provedbe Lokalnoga akcijskog plana za poboljšavanje položaja Roma u HNŽ-u, ujedno i zahvalivši domaćinu na srdačnoj dobrodošlici, veleposlanik Aggeler istaknuo je zadovoljstvo razinom uspostavljene suradnje između Vlade HNŽ-a i Misije OESS-a, istaknuvši kako ju je spreman i unaprijediti kroz kontinuiranu razmjenu informacija i međusobne susrete te suradnju na novim konkretnim projektima.

Kopirati
Drag cursor here to close