Vehabizam

Kada će doći rat u BiH?

Vijesti / Flash | 07. 01. 2016. u 07:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je prisutan strah od novog rata, piše bečki dnevnik "Kurir", navodeći da se dosadašnjim stranama u sukobu pridružila još jedna - arapske vehabije. "Šta mislite, kada će doći rat?", bilo je pitanje jednog taksiste na aerodromu Sarajevo s kojim su se suočili novinari bečkog dnevnika.

Taksist nije jedini koji se plaši rata, konstatira list, dodajući da stanje u Sarajevu "prikazuje zabrinjavajuću sliku", prenosi B92.

"Svastikama ustaše provociraju svoje muslimanske sugrađane. Radikalni muslimani, na drugoj strani, veličaju Islamsku državu. Glasine o navodnim terorističkim kampovima dodatno unose osjećaj nesigurnosti u javnosti. Propaganda i međusobno provociranje obilježavaju svakodnevnicu. Klima je 20 godina nakon okončanja rata i dalje otrovna", prenosi "Kurir".

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima se pridružila i jedna nova strana u sukobu - arapske vehabije, koje kupuju trenutno brojne nekretnine, grade čitave gradove i u međuvremenu su najveći poslodavci u zemlji. Vehabije od svojih zaposlenih očekuju rigorozno pridržavanje vjerskih regula i ekstremnih pravila odijevanja.

Do sada, među 2,5 milijuna umjerenih bosanskih muslimana, radikalni od njih nisu imali važnu ulogu, naglašava list, dodajući da podaci Ministarstva unutarnjih poslova BiH procjenjuju broj vehabija na ne više od 5.000. To se, međutim, kako smatra bečki dnevnik, može sada brzo promijeniti.

Samo u Trnovu, jednom gradiću za turiste u nastajanju, investitor iz Emirata najavio je zapošljavanje 10.000 domaćih radnika, što znači da će samo ovaj projekat utrostručiti broj pripadnika bosanskih vehabija.

Uz velike muke, podsjeća list, Bošnjaci su proteklih godina uspjeli da se riješe boraca bliskih Al Qaidi koji su tijekom rata došli u zemlju. "Sada će sa dolazećim milijarderima to biti teže. Bošnjaci strahuju od ekonomskog prisilnog misionarenja", prenosi dnevnik.

Vehabizam je plodno tlo za islamski terorizam, a ćelije sa vezama ka Islamskoj državi su ustanovljene u Gornjoj Maoči, Zenici, Bihaću i Brčkom, navodi "Kurir", dodajući da su bosanska obavještajna služba OSA i policija djelovali uz neočekivanu efikasnost protiv njih.

Također, list prenosi i izjave predsjednika RS Milorada Dodika da postoji tajni arapski plan, prema kojem je predviđeno naseljavanje 500.000 vehabija.

Međutim, i manje pristrasni političari, kao što je šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz, upozorili su na opasnost od islamističkih tendencija, ukazuje "Kurir".

List podsjeća da je Kurz, pominjući te islamističke tendencije u BiH, govorio u vezi sa utjecajem Saudijske Arabije, prenio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close