Pohađao koledž

Južna Koreja: Ubijen otac mostarskog učenika

Vijesti / Flash | 15. 02. 2017. u 11:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubijeni Kim Jong-nam otac je Kim Han-sola, koji je dvije godine pohađao Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Mediji u cijelom svijetu jučer su, pozivajući se na izvor iz južnokorejske vlade, javili da je Kim Jong-nam, brat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, ubijen. Ta je vijest posebno odjeknula u Mostaru, posebno jer je ubijeni Kim Jong-nam otac Kim Han-sola, koji je dvije godine pohađao Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Svjetonazori

Podsjetimo, Kim Han Solov otac Kim Jong-nam kao najstarije dijete trebao je i biti na čelu Sjeverne Koreje no zbog njegovih za Koreju premodernih svjetonazora za nasljednika preminulom Kim Jong Ilu izabran je Kim Jong Un, navodi Dnevni list.

Mediji javljaju da je Kim Jong-nam ubijen je nakon što su ga napale dvije ženske osobe otrovnim iglama. Obje žene, za koje se vjeruje da su Sjevernokorejke, s mjesta događaja pobjegle su taksijem i nalaze se u bijegu, izvijestile su televizije.

Školovanje u Mostaru

Dolazak Kim Han-sola na školovanje u Mostar popratile su tisuće kamera, no kada je zanimanje medija splasnulo, on se normalno šetao po Mostaru i živio život običnog mladića. U to vrijeme Kim Han-sol dao je intervju u kojem je izjavio da mu je u Mostaru lijepo, da mu se sviđa hrana, ljudi su ljubazni… Tu je stekao brojne prijatelje, kako iz Mostara, tako i iz drugih zemalja, cimer mu je bio Libijac. Govorio je i o Sjevernoj Koreji, u kojoj se rodio, ali i kasnije odlazio na ljetovanja, kako bi susreo rodbinu. Kim Han-sol je rođen 1995. u Pjongjangu.

Ubijeni Kim Jong-nam mu je otac, a preminuli sjevernokorejski diktator Kim Jong-il djed. Trenutačni sjevernokorejski diktator Kim Jong-un mu je stric. Kim Han-solov otac pao je u nemilost vlasti nakon što je pokušao ući u Japan putem krivotvorene putovnice. Kao zanimljivost, mediji prenosi i da je ubijeni Kim Jong-nam posjetio i Disneyland.

Tko ga je ubio?

Malezijska državna agencija Bernama objavila je da je u zračnoj luci u Kuala Lumpuru uhićena osoba koja je osumnjičena za ubojstvo Kim Jong Nama. Žena je kod sebe imala dokumente Vijetnama, a privedena je pri pokušaja bijega iz zemlje.

Malezijski Malay Mail je objavio snimku uhvaćenu nadzornim kamerama koja navodno prikazuje njegovog ubojicu.

Na zrnatoj fotografiji vidi se mlada Azijatkinja kraće crne kose u bijeloj majici na kojoj je isprintan veliki znak LOL (Laughing out loud) i kratkoj suknji kako stoji ispred zračne luke u Kuala Lumpuru i čeka taksi.

Fotografija se pojavila nakon što su mediji izvijestili kako bi dvije žene koje su otrovnim sprejem napale Kim Jong-nama s leđa, već mogle biti mrtve.

Kim Jong Nam je u ponedjeljak u zračnoj luci u Kuala Lumpuru čekao let za Macau kada mu je pozlilo. Vjeruje da su ga otrovale dvije žene, navodno sjevernokorejske operativke, a malezijska policija je Reutersu otkrila kako je neidentificirani Sjevernokorejac preminuo na putu od zračne luke do bolnice.

''Postoje neke informacije da su dvije osumnjičene već mrtve'', izvijestio je Japan Kyodo News citirajući visokog dužnosnika u japanskoj vladi.

Izvor, međutim, nije naveo uzrok njihove navodne smrti kao ni radi li se o ubojstvu ili samoubojstvu.

Inače, sjevernokorejski agenti u prošlosti bi nakon misija počinili samoubojstvo, javlja Jutarnji list.

Pretpostavlja se da su dvije žene bile agentice na tajnom zadatku s ciljem da eliminiraju otuđenog polubrata sjeverno korejskog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close