Prkos uoči kongresa

Južna Koreja tvrdi: Pyongyang sprema petu nuklearnu probu

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 10:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye potvrdila je navode južnokorejskih medija koji su, pozivajući se na obavještajne izvore, objavili da su pripreme Pyongyanga za petu nuklearnu probu u završnoj fazi.

"Uočeni su pokazatelji da se priprema peta nuklearna proba", rekla je Park na sastanku svog ureda, prenosi AFP.

Ona je navela da bi Sjeverna Koreja mogla izvršiti tu probu u pokušaju da podigne moral svojih građana, u vrijeme kad zemlja trpi oštre međunarodne sankcije uvedene nakon provedene četvrte nuklearne probe i lansiranja rakete dugog dometa početkom godine.

Južnokorejski mediji su jučer objavili da pojačane aktivnosti Sjeverne Koreje na lokaciji za nuklearno testiranje nagovještavaju da su pripreme Pyongyanga za petu nuklearnu probu u završnoj fazi, kao i da postoji mogućnost da ona bude izvedena uoči važnog političkog događaja početkom svibnja.

Promet vozila, radne snage i opreme na lokaciji Punggye-ri je "udvostručen ili utrostručen" od prošlog mjeseca, tvrdi agencija Jonhap, pozivajući se na više vladinih izvora.

Dužnosnici vjeruju da kamioni koji su viđeni kako ulaze u kompleks i izlaze iz njega prevoze nuklearne tehničare.

Sjeverna Koreja se priprema za kongres vladajuće stranke početkom svibnja, koji se inače rijetko održava i veoma je značajan, a očekuje se da će sjevernokorejski lider Kim Jong-un na tom skupu "pobrati zasluge" za to što je unapredio program nuklearnog naoružanja zemlje.

Mnogi analitičari smatraju da bi režim mogao izvesti i petu nuklearnu probu kako bi pokazao prkos i snagu uoči kongresa, prenosi Tanjug.

Nuklearna proba bi mogla i da, na neki način, nadomjesti propali pokušaj lansiranja rakete srednjeg dometa koje je prije dva dana trebalo obilježiti rođendan osnivača zemlje Kim Il-Sunga, ocenjujeAFP.

Tenzije su visoke na podijeljenom poluotoku otkako je Pyongyang izveo četvrtu nuklearnu probu u siječnju i mjesec dana kasnije lansirao raketu, što mnogi smatraju zabašurenom probom balističke rakete.

Kopirati
Drag cursor here to close