Zabrinutost

Južna Koreja na oprezu, Sjever se priprema za vojnu proslavu

Vijesti / Flash | 21. 04. 2017. u 09:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južna Koreja u petak je priopćila da je u stanju povećanog opreza uoči još jedne važne godišnjice za Sjevernu Koreju, s ogromnom koncentracijom vojne opreme s obje strane granice usred zabrinutosti zbog novog nuklearnog testa Pjongjanga.

Američki dužnosnici su kazali da je aktivnost kineskih bombardera veća nego inače, što sugerira moguće povećano stanje pripravnosti Pekinga, jedinog velikog saveznika Sjeverne Koreje, iako su zvaničnici umanjili zabrinutosti i ostavili širok spektar mogućih razloga.

''Sjeverna Koreja u utorak obilježava 85. godišnjicu osnivanja svoje Korejske narodne armije, što je značajna godišnjica koja se obilježava na kraju zimskih vojnih vježbi'', kazao je Lee Duk-haeng, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja, prenosi agencija Reuters.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će se najviši izaslanici Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana sastati u utorak kako bi "razgovarali o planovima kako zauzdati dodatne snažne provokacije Sjeverne Koreje, povećati pritisak na Sjever, te omogućiti konstruktivnu ulogu Kine u rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog pitanja".

Južna Koreja i Sjedinjene Države također provode godišnje zajedničke vojne vježbe, što Sjeverna Koreja redovito kritizira kao uvod u invaziju.

''Ovo je situacija u kojoj je mnogo opreme za vježbe nagomilano u Sjevernoj Koreji, a i mnogo se strateške imovine nalazi na Korejskom poluotoku zbog vježbi Južne Koreje i SAD-a. Mi pažljivo pratimo situaciju i nećemo se opustiti'', kazao je Lee.

 

Kopirati
Drag cursor here to close