Nove žrtve

Jutro u Donjecku zepočelo artiljeriskom vatrom, u Marijupolju mirno

Vijesti / Flash | 25. 01. 2015. u 09:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Donjecku se od ranog jutra čuje artiljerijska paljba, izvještava RIA Novosti iz tog grada na istoku Ukrajine, dok su gradske vlasti Marijupolja, gdje je u subotu poginulo 30 ljudi, priopćile da je situacija "pod kontrolom i stabilna".

Press centar ukrajinskog "Stožera za provođenje antiterorističke operacije" priopćio je da je poslije teškog jučerašnjeg dana, noć u zoni konflikta protekla "prilično mirno", prenijela je agencija UNN.

Prema tvrdnjama pobunjenika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koje prenosi ruska agencija, u Donjecku se čuju snažne artiljerijske detonacije i projektili su pali na zapadni dio grada, gdje je oštećena jedna crkva, a ima i ranjenih čiji se broj utvrđuje.

Ukrajinska agencija UNN prenijela je priopćenje gradskih vlasti Marijupolja da je situacija u tom gradu na jugoistoku Donjecke oblasti, na obali Azovskog mora, pod kontrolom i stabilna, i da protekle noći nije bilo narušavanja javnog reda a da je policija pojačala aktivnosti.

Marijupoljske vlasti navode da je u jučerašnjem granatiranju poginulo 30 žitelja, dok je 95 ranjeno.

UN navodi da se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko hitno vraća u Ukrajinu radi učešća na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu sazvanog zbog događaja u Marijupolju, koje je tužiteljstvo nazvalo terorističkim aktom.

Proruske snage poriču da su pucale, navodi ukrajinska agencija.

Ukrinform je prenio da je Porošenko u subotu razgovarao telefonom sa potpredsjednikom SAD Bidenom i da je Bijela kuća priopćila da će "jednostrana eskalacija konflikta na istoku Ukrajine od Rusije i proruskih ekstremista na kraju dovesti do povećanja cijene odgovornosti same Rusije".

Agencija navodi da je Biden "osudio napade i nasilje u istočnoj Ukrajini koji su inicirali separatisti koje podržava Rusija".

Strane su se "dogovorile da rade sa međunarodnim partnerima, kako bi se uvjerili da će cijena za Rusiju nastaviti rasti zbog njenih agresivnih djelovanja protiv Ukrajine", navodi Ukrinform.

Porošenko je za danas proglasio Dan žalosti zbog pogibije 30 ljudi u Marijupolju.

Kopirati
Drag cursor here to close