Pravni koraci

Juncker zaprijetio tužbom protiv zemalja koje ne žele primiti migrante

Vijesti / Flash | 09. 06. 2017. u 14:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker u petak je zaprijetio pokretanjem potupka zbog kršenja sporazuma protiv članica EU koje odbijaju prihvatiti svoje kvote izbjeglica.

''Sljedećeg tjedna bavit ćemo se pitanjem da li da pokrenemo postupke o kršenju sporazuma ili ne. Odluka još nije donesena, ali ja kažem da sam za nju'', izjavio je Juncker za tjedne novine Spiegel.

Istočnoeuropske zemlje među kojima su Mađarska, Poljska i Slovačka nedvosmisleno su se usprotivile planu EU usvojenom u 2015. o preraspodjeli među članicama bloka 160.000 tražitelja azila iz Sirije, Eritreje i Iraka koji su prešli u Grčku i Italiju.

EU, zasićena odbijanjem nekih zemalja da prihvate svoj udio tražitelja azila, postavila je lipanjski rok za njihov prihvat i zaprijetila sankcijama.

Upozoravajući da i sam gubi strpljenje, Juncker je izjavio da drastična mjera pokretanja pravnog postupka ima za cilj jasno staviti do znanja da su "odluke koje su donesene, pravila koja se moraju primjenjivati, čak i kada ste glasovali protiv njih".

''Ovdje je riječ o europskoj solidarnosti i to ne bi trebala biti jednosmjerna ulica. Mora se odvijati promet u oba smjera'', kazao je čelnik izvršnog tijela EU, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close