Lideri se nisu dogovorili

Još uvijek nema dogovora za Mostar

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 14:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trojica stranačkih lidera nisu usuglasila moguće rješenje za deblokiranje izbornog procesa u Mostaru, ali su organizacije njihovih stranaka u tom gradu zadužene da u naredna dva-tri dana pokušaju usuglasiti osnovne principe.

To je novinarima kazao jedan od sudionika današnjeg trilateralnog susreta, lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, koji je razgovarao s liderima Stranke demokratske akcije BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Čović: Izbori će se održati

Radončić se nada rješenju do idući tjedan, a jedan od današnjih sugovornika Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, nada se da će do četvrtka ovaj tjedan biti poznato u kojoj je mjeri rješenje usuglašeno.

Po Čovićevim riječima, ideja svih je da izbori u Mostaru trebaju biti održani 2. listopada, pa, kako on ističe, izmjenama Izbornog zakona treba pronaći rješenje.

Zajednički princip je da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, rekao je.

''Procjena je da ima smisla nastaviti razgovore danas i sutra. Siguran sam da će izbori u Mostaru biti održani 2. listopada'', rekao je lider HDZ-a BiH.

Radončić: Ozbiljni razgvori

Po riječima Fahrudina Radončića, tijekom današnjeg sastanka razgovarano je vrlo ozbiljno i detaljno, ali nažalost bez definitivnog dogovora.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je s manje optimizma od sugovornika ocijenio sastanak.

''Volio bih da bude kako je kolega Čović rekao, ali ocjenjujem da tako neće biti'', izjavio je Izetbegović.

Po njegovoj izjavi, prije izmjena Izbornog zakona, kao mogućeg rješenja za Mostar, treba riješiti za Bošnjake sporno pitanje dodjele gradskog građevinskog zemljišta u zonama gdje oni nisu većina.

Izetbegović: Nema pomaka

''Nismo našli taj mehanizam. Barem principe treba prihvatiti pa krenuti s Izbornim zakonom'', dodao je Izetbegović.

Nisu postignuti posebni pomaci, generalna je ocjena lidera Stranke demokratske akcije o današnjem sastanku.

Izetbegović je potvrdio da predstoji sastanak ogranaka njihovih stranaka u Mostaru u pokušaju da one usaglase principe za rješenje koje bi potom eventualno usuglasili lideri.

Sastanak je održan u zgradi Predsjedništva BiH.

Inače, iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini su danas jasno poručili da je obaveza na liderima stranaka da naprave dodatni napor i dogovore se kada je u pitanju Mostar.

"Od izuzetnog je značaja da se lokalni izbori konačno održe u Mostaru i da građani Mostara napokon dobiju ista prava kao i građani u svim drugim dijelovima zemlje. Rješenje za Mostar treba biti u skladu s odlukom Suda i pravno utemeljeno, ali na način da se njime ne dijeli grad", kazali su za N1 u Uredu visokog predstavnika.

Kako su naveli, političke stranke imaju obavezu da provedu odluku Suda BiH iz 2010. godine.

"Stranke moraju nastaviti s razgovorima i napraviti dodatni napor da postignu dogovor kojim će riješiti pitanje Mostara, s obzirom da pronalaženje rješenja jednostavno ostaje njihova obaveza", stoji u odgovoru iz OHR-a.

Podsjećamo, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, donijelo je jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji će biti održani 2. listopada ove godine.

Na nedavno održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojen nijedan od tri prijedloga političkih stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču rješavanja statusa grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close