Bomberger

Još treba pronaći osam tisuća nestalih

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 15:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger kazala je danas u Sarajevu da je do danas identificirano 70 posto od ukupnog broja nestalih osoba, ali da još treba pronaći oko 8.000 ljudi. Bomberger je nakon prezentacije ICMP-ovog izvještaja "BiH - osobe nestale uslijed oružanih sukoba tijekom 1990-tih: pregled stanja" kazala novinarima da je cilj današnjeg sastanka bio podsjetiti vlasti BiH da moraju ostati aktivne u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

''U tu svrhu smo im htjeli skrenuti pažnju na šest zaključaka iz našeg izvještaja. Jedan od njih tiče se Zakona o nestalim osobama koji, nažalost, nije doživio svoju punu implementaciju, uključujući centralnu evidenciju nestalih osoba koja nikada nije u potpunosti verificirana i Fond za potporu obiteljima nestalih osoba koji nikada nije zaživio'', kazala je Bomberger.

Po njenim riječima, ništa manje nisu važni zaključci koji se tiču rada grupe za analizu, odnosno identifikaciju dosad neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama širom BiH. To je proces koji se mora nastaviti i održati.

''Pored toga, skrenuli smo pažnju na formiranje regionalne liste nestalih osoba u kojoj bi se nalazile sve nestale osobe iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore uključujući i Kosovo. Na kraju, obilježavanje međunarodnog dana nestalih osoba, 30. kolovoza, to je nešto na čemu inzistiraju obitelji, a mi to zdušno podržavamo '', kazala je Bomberger.

Treba pronaći još 8.000 ljudi

Istaknula je da, iako je BiH napravila ogroman uspjeh u ovom procesu, "8.000 ljudi još uvijek trebamo naći i zbog toga vlasti u BiH moraju ostati aktivne u ovom procesu". Navela je da joj se čini da od samog početka "nedostaje politička volja".

''Na novim vlastima je da ovaj proces depolitiziraju, da učine sve što je u njihovoj moći da se ovaj proces nastavi. ICMP će ostati prisutan do kraja 2016. godine, sve nakon tog razdoblja ovisi o velikodušnosti naših donatora i o sredstvima koja uspijemo prikupiti za ovo područje'', kazala je Bomberger.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je ocijenila da je Izvještaj ICMP-a kvalitetan i pred vlasti u BiH stavlja određene obaveze, mada one već proizilaze iz Zakona o nestalim osobama u BiH.Dodala je da će Ministarstvo raditi na realizaciji preporuka, navodeći da predstoji mnogo posla kada je u pitanju traženje nestalih osoba, te da je to posao koji treba završiti.

''Opredijeljeni smo da realiziramo obaveze koje je država preuzela potpisujući Deklaraciju o traženju nestalih osoba sa zemljama u regiji. Velika je odgovornost na svima nama, posebno na Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, da ostvari što veću suradnju s nadležnim institucijama'', kazala je Borovac.

Naša opredijeljenost jeste, dodala je ona, okončanje ovog postupka i pronalazak svih nestalih osoba u BiH. Predstavnica Udruženja obitelji nestalih iz BiH i član Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Seida Karabašić je kazala da je međunarodna zajednica uložila jako puno i sredstava i napora, „ali nažalost u BiH još uvijek više od 8.000 osoba nije pronađeno“.

''Samo u Prijedoru, gradu iz kojeg dolazim, još uvijek se 800 osoba vodi kao nestalo. Ne možemo nikada biti zadovoljni dok god postoji i jedna nestala osoba, iako moramo biti svjesni da se neki neće nikada ni pronaći'', kazala je Karabašić.

Država mora preuzeti svoju odgovornost

Izrazila je nadu da će institucije vlasti početi više da rade, pogotovo na implementaciji Zakon o nestalim osobama, verifikaciji centralne evidencije, te konačnoj uspostavi Fond za nestale osobe. Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Milutin Mišić je kazao da u narednom razdoblju očekuju da država BiH više učini kao suosnivač Instituta nego što je dosad učinila, „prvenstveno zbog promijenjene uloge ICMP-a“.

''Nadam se da ćemo u narednom razdoblju imati puno veću podršku od izvršne vlasti i to na svim razinama u BiH. Ako želimo da riješimo ovaj problem još oko 8.000 nestalih osoba morat ćemo vjerojatno promijeniti i ponašanje, mora se imati više političkog sluha za ovaj problem, mora se učiniti više na unapređenju kako našeg tehničkog opremanja, tako i iznalaženja novih metoda u traženju'', kazao je Mišić.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson je naveo da Ujedinjeno Kraljevstvo od početka podržava ICMP u radu u okviru procesa pronalaženja nestalih osoba, te da namjerava nastaviti pružati tu podršku. Po njegovim riječima, današnji sastanak za cilj je imao predstaviti Izvještaj koji je ICMP uradio i „na neki način inspirirati vlasti BiH da urade sve što je moguće da se ovaj proces nastavi“. Šef Kooperacije Izaslanstva EU u BiH Melvin Asin je kazao da EU od početka podržava ICMP u njihovom radu u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba.

''Namjeravamo to učiniti i dalje, ali i država BiH mora preuzeti svoju odgovornost i mora na adekvatan način podržavati one institucije koje trebaju podršku'', kazao je Asin. Dodao je kako se nada da će današnja prezentacija izvještaja pomoći državi BiH da iskoristi smjernice i „da se ovaj proces odvija pod njihovim patronatom i što uspješnije“.

Kopirati
Drag cursor here to close