Sebi ja

Još se šuti o Sebijinoj Škodi

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nemojte me to, molim vas, niti želim špekulirati. Ja ne koristim službeno vozilo u 90 posto slučajeva, a kako će mi ga supruga tek koristiti. Stvarno ne bih komentirao to su privatne stvari. Neka svatko odgovara za sebe'', rekao je Dragan Čović na pitanje novinara da prokomentira to što je direktorica KCUS-a i supruga člana Predsjedništva BiH Sebija Izetbegović u posjetu Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla stigla u službenom automobilu Predsjedništva BiH.

Još uvijek nema službenik očitovanja iz sarajevskog Centra kao ni iz Predsjedništva BiH, a reagirale su stranke opozicije. Tako je politički direktor SDP BiH Damir Mašić zatražio od nadležnih istražnih organa u BiH da utvrde odgovornost za neovlašteno korištenje službenog vozila Predsjedništva BiH.

''Od onih koji su spremni na ovakve stvari ne može se očekivati da zbog moralne odgovornosti podnesu ostavke ili makar upute ispriku građanima. Zato očekujem da nadležna pravosudna i policijska tijela u BiH pokažu predanost i profesionalnost, te hitno ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i adekvatno sankcioniraju one koji su ovu zloupotrebu državne imovine naredili i proveli'', naveo je Mašić i dodao kako je ovo ''još jedan dokaz da čelnici SDA državu BiH promatraju isključivo kao svoje privatno vlasništvo u kojem oni, za razliku od građana, mogu raditi šta god žele''.

''Krajnje je vrijeme da se ovakvo ponašanje zaustavi i već jednom kazni'', poručio je Mašić.

Reagirala je Naša stranka rekavši kakva je riječ o simboličnom izrazu načina na koji trenutni državni vrh razumije funkciju javne imovine.

''Korištenje automobila registarskih oznaka E30-K-969, koji je registriran na kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u svrhu koja nije vršenje poslova i zadataka iz nadležnosti Predsjedništva BiH – predstavlja kršenje pravila o korištenju službenog vozila. Osim u kontekstu propisa, ovaj čin ima i jasnu političku poruku – jer govori da predsjednik SDA shvaća imovinu institucija, pa i vozila, kao privatno obiteljsko vlasništvo. U ime građanki i građana BiH, od čijeg novca je kupljeno ovo vozilo i koje treba biti korišteno za rad u njihovom interesu, želimo poručiti da država BiH i njezina imovina nisu vlasništvo ni SDA ni Izetbegovića, već građanki i građana ove države'', navodi se u priopćenju Naše stranke.

Izaslanik Naše stranke u Domu naroda FBiH Edin Forto uputio inicijativu prema Ministarstvu prometa kojom se traži obilježavanje službenih vozila uočljivim naljepnicama ili bojom (kao policijska i taksi vozila).

''Ministarstvo je pozdravilo inicijativu, podržavajući težnju k većoj transparentnosti, ali se pozvalo na važeće propise koje je donijela Vlada Federacije, te je dovelo u pitanje svoju nadležnost. Također, Ministarstvo ističe da nije našlo uporište u Zakonu o cestovnom prijevozu za donošenje ove mjere. S obzirom da Ministarstvo nije pokazalo volju da poduzme aktivnosti u svrhu izmjene propisa, zarad ove promjene koju, kako sami kažu, podržavaju, Naša stranka će uputiti inicijativu prema Vladi Federacije, a u svjetlu zloupotrebe službenog vozila Predsjedništva BiH i prema Vijeću ministara i državnom Ministarstvu saobraćaja'', priopćeno je iz Naše stranke.

Portal Bljesak.info uputio je upite Uredu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kao i glasnogovorništvu KCUS-a od kojih očekujemo odgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close