Veleposlanička mjesta

Još se čeka

Iako su iz MVP-a ranije priopćili da su zabilješku o tome da Mlinarević nije dostavila fakultetsku diplomu uputili Predsjedništvu BiH, još nema zvaničnog očitovanja o ovom slučaju.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2019. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro će se navršiti godina otkako je Predsjedništvo BiH imenovalo 21 veleposlanika te tri šefa bh. misija u svijetu i tri generalna konzula, a još svi nisu otišli u diplomatske misije, saznaje ''Avaz'' u Ministarstvu vanjskih poslova.

Još se čeka da veleposlaničke pozicije zauzmu imenovani u veleposlanstvima BiH u Kini, Švedskoj, Češkoj te Misiji BiH pri NATO-u u Briselu.

Saznaje se da će uskoro na funkciju veleposlanika u Kinu otići Tarik Bukvić te da je skoro sve spremno za odlazak Mitra Kujundžića u Misiju BiH pri NATO-u.

Pri kraju priprema u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje su dužni obaviti svi veleposlanici trenutačno je i Martina Mlinarević, buduća veleposlanica BiH u Pragu.

Inače, još nema informacija o tome bi li činjenica da Mlinarević nema fakultetsku diplomu mogla na neki način utjecati na njeno preuzimanje veleposlaničke funkcije.

Iako su iz MVP-a ranije priopćili da su zabilješku o tome da Mlinarević nije dostavila fakultetsku diplomu uputili Predsjedništvu BiH, još nema zvaničnog očitovanja o ovom slučaju iz kolektivnog šefa države.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH prije nekoliko dana su kazali da nemaju nadležnost da zaustave proces odlaska veleposlanika u zemlju prijema, jer je proces imenovanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

Kako otkriva Avazov izvor iz MVP-a, trenutačno je aktualizirano i pitanje je li Mlinarević prijavljena u Zavodu za mirovinsko-invalidsko osiguranje kao osoba s visokom stručnom spremom.

Zanimljivo je da, iako će uskoro godina otkako je imenovana na poziciju bh. veleposlanice u Štokholmu, Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i znanosti, još nije ni počela pripreme u MVP-u za odlazak u diplomatske vode.

Prema nezvaničnim informacijama, razlog tome je taj što još nije imenovana nova Vlada FBiH, a SDA u proteklom periodu nije bila spremna na imenovanje Dilberovićkine nasljednice u Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close