Suci i tužitelji

Još jedno dizanje plaća

Do danas je iz proračuna BiH na ime naknada sucima i tužiteljima isplaćeno je više od tri milijuna KM, jer u svim slučajevima sudovi presuđuju u korist sudaca i tužitelja
Vijesti / Flash | 28. 05. 2020. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Doma naroda BiH nakon istog povjerenstva u Zastupničkom domu, podržala je izmjene Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, tako da je gotovo izvjesno da će suci i tužitelji na razini BiH nakon nekoliko pokušaja, kao i ostali dužnosnici, imati pravo na topli obrok, prevoz te naknadu za odvojen život, objavile su Nezavisne novine.

"Zakon je dobio podršku povjerenstva, a još ranije i povjerenstva Zastupničkog doma. Nikad se ne zna, ali mislim da je vrijeme da taj zakon prođe, jer se njime na kraju krajeva i provodi odluka Ustavnog suda BiH", ispričao je jedan od članova Ustavnopravne komisije Doma naroda BiH.

Nezavisne novine navode kako je Ustavni sud BiH još ranije utvrdio da suci i tužitelji na razini BiH, kao i ostali dužnosnici u institucijama BiH, imaju pravo na topli obrok, prijevoz i smještaj, a odmah nakon toga suci i tužitelji počeli su s pojedinačnim tužbama protiv BiH.

Od tada do danas iz proračuna BiH na ime naknada sucima i tužiteljima isplaćeno je više od tri milijuna KM, jer u svim slučajevima sudovi presuđuju u korist sudaca i tužitelja, što i ne čudi s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH. Na ovaj problem ukazivali su više puta iz Pravobraniteljstva BiH, gdje kažu da je tijekom 2016. godine usvojeno pet tužbenih zahtjeva, za šta je isplaćeno 191.000 KM dok je 2017. godine usvojeno 29 tužbenih zahtjeva po osnovu čega je plaćeno 1,9 milijuna KM, a u 2018. godini usvojeno je čak 50 tužbenih zahtjeva koji su proračun BiH koštali malo više od milijun KM.

"Zbog navedenog, pristupilo se izradi zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH", navedeno je u obrazloženju izmjena zakona koji je usvojen na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda parlamenta BiH, a osim sudaca i tužitelja, naknade će dobiti i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama.

Prema procjenama Vijeća ministara BiH, koji je i predlagač izmjena Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama, ukoliko on bude usvojen, u proračunu BiH bit će neophodno osigurati najmanje 1,1 milijun KM. Procjena je napravljena na bazi informacija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH koje kažu da u pravosudnim institucijama BiH radi 23 sudaca i tužitelja koji dužnost obavljaju 80 kilometara udaljeni od mjesta prebivališta.

Njima je za smještaj i odvojen život potrebno osigurati 222.725 KM s tim da bi po osnovu odvojenog života primali mjesečno 300 KM, a za troškove smještaja 400 KM. Kada je riječ o troškovima prijevoza s posla i na posao suci i tužitelji u institucijama BiH primali bi 11 mjeseci u godini po 53 KM, za šta je potrebno osigurati 201.708 KM. Najviše novca, kada su u pitanju naknade za suce i tužitelje, bit će potrebno za topli obrok i to 763.429 KM, a prema planu, dnevni iznos toplog obroka bio bi 8 KM, a isplaćivao bi se 21 radni dan tijekom 11 mjeseci.

Nezavisne novine podsjećaju, sucima i tužiteljima po osnovu Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razine BiH, koji je usvojen 2005. godine, nisu predviđene naknade za topli obrok, prijevoz, odvojen život i smještaj, kao što na to imaju pravo zaposleni u institucijama BiH.

Zbog ovoga suci i tužitelji u pravosudnim institucijama BiH tužili su BiH i Ustavni sud BiH je na kraju odlučio da i oni imaju pravo na to, nakon čega su počeli s tužbama protiv BiH.

Nezavisne novine napominju kako su i ranije pisale da suci uglavnom pristaju na nagodbe dok tužitelji Tužiteljstva BiH za to neće da čuju i ulaze u sudske sporove isključivo iz razloga što im, pored naknada, budu isplaćene i zatezne kamate.

Kopirati
Drag cursor here to close