Godina dana

Još jedna sporazumna zatvorska kazna zbog odlaska na sirijsko ratište

Vijesti / Flash | 06. 06. 2016. u 13:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optuženi Fikret Hadžić potpisao je sporazum o priznanju krivice s Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, koji predviđa izricanje jednogodišnja kazna zbog odlaska na ratište u Siriju.

Odvjetnik Senad Dupovac potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Hadžić potpisao sporazum koji će Sud Bosne i Hercegovine (Sud BiH) razmatrati 4. srpnja.

“Radi se o istom sporazumu kao što su potpisali drugi optuženi u ovom predmetu“, rekao je Dupovac, javlja Justice Report.

Prije Hadžića, sporazum o priznanju krivice u ovom predmetu potpisali su Fatih Hasanović i Emin Hodžić. Obojica su osuđeni na po godinu dana zatvora zbog odlaska na ratište u Siriju.

Hadžiću se sudi zajedno s Ibrahimom Delićem, Enesom Mešićem, Salkom Imamovićem, Mirzom Kapićem, Jasminom Jašarevićem, Ademom Karamujom i Samirom Hadžalićem. Oni su, prema navodima iz optužnice, 2013. i 2014. godine napustili Bosnu i Hercegovinu i priključili se terorističkim organizacijama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), pružajući pomoć i boreći se.

U odvojenom predmetu, Mirel Koštić je osuđen na godinu dana zatvora nakon što je priznao da se pokušao priključiti jedinicama ISIL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close