Reforma Ustava Federacije

Još jedna godina bez napretka: Reforme moraju čekati izbore i formiranje nove vlasti

Vijesti / Flash | 16. 01. 2014. u 07:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Reforma Ustava Federacije BiH, u koju je američko Veleposlanstvo u BiH uložila mnogo napora, kasnit će cijelu godinu, jer će zbog aktualne situacije u Federaciji morati da sačeka opće izbore u listopadu i formiranje nove vlasti'', ocijenio je član skupine ustavnih eksperata iz FBiH Vehid Šehić.

Ovu skupinu formiralo je Veleposlanstvo SAD s ciljem da pronađe optimalna rješenja za racionalizaciju glomazne administracije u tom entitetu.

"Sada će se zbog kampanje za izbore zauzimati pozicije, a manje voditi računa o reformi Federacije. Morat ćemo sačekati izbore, ali mislim da su i politički akteri svjesni neminovnosti reforme Ustava FBiH. Takve poruke stižu i iz Berlina, Bruxellesa  i Washingtona", rekao je Šehić za Nezavisne novine.

On je naglasio da ključni problem mogu izazvati opstrukcija i blokiranje cijelog procesa od političkih faktora koji budu uvidjeli da gube pozicije.

"Reforma neće propasti, ali nama je vrijeme jako bitan faktor. Prijedlog nacrta novog ustava je u parlamentarnoj proceduri i on će biti obaveza onih koji tada budu u Parlamentu, da nastave taj proces", istaknuo je Šehić, ukazujući na neminovnost reforme Federacije, "koja je daleko nefunkcionalnima od Republike Srpske".

Predsjednik Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mahmut Alagić (SDP) rekao je da je situacija zakomplicirana ostavkom Fehima Škaljića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, koji je imao obavezu da zakaže tematsku sjednicu Parlamenta o reformi Ustava FBiH.

Iz Veleposlanstva SAD Nezavisnim novinama su rekli da trenutna situacija u FBiH "dodatno potvrđuje ono što svi već dobro znaju - da je Ustav Federacije očajnički potrebno mijenjati".

Navode i da 2014. izborna godina ne treba da bude izgovor, već razlog da političke stranke i lideri ostave po strani uskostranačke interese i pokažu da su spremni i sposobni pozabaviti se problemima koji su značajni za građane.

Ekspertna skupina je početkom listopada prošle godine svojih 88 ranijih preporuka pretočila u nacrt novog ustava FBiH i proslijedila ga Ustavnoj komisiji, a prijedloge su dostavile i mnoge političke stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close