Ni n od nezavisnosti

Još jedan odgovor Dodiku: Europa priča samo s državom

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 11:25

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini priopćila je da EU svoje bilateralne odnose uspostavlja s državom BiH, te da tako i ponuda za članstvo u EU važi za BiH kao takvu, a ne zasebno niti jednom od njenih entiteta i Distriktu Brčko, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH povodom deklaracije koju je SNSD usvojio proteklog vikenda.

"Pisana izjava opredjeljenja od 23. veljače 2015. godine nedvojbeno se temelji na 'suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj neovisnosti BiH', kako je to usuglašeno od Predsjedništva BiH, potpisano od lidera svih političkih stranaka i usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Izaslanici i rukovodstvo SNSD-a također su se usuglasili s ovom obvezom. Svi potpisnici i oni koji su usvojili pisanu izjavu njome su i potvrdili da je članstvo u EU strateški cilj BiH. U tom kontekstu Europska unija ponavlja da svoje bilateralne odnose uspostavlja s državom BiH. Ponuda za članstvo u EU daje se BiH kao takvoj, a ne zasebno niti jednom od njenih entiteta ili Distriktu Brčko", navedeno je u priopćenju.

Iz Delegacije EU u BiH podsjećaju kako spomenuta "izjava naglašava da su ključni problemi s kojima se Bosna i Hercegovina danas suočava socio-ekonomske prirode, uključujući stvaranje radnih mjesta i poticanje privrednog rasta i ulaganja".

"Kao što su se usuglasile sve političke strane, izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije bi sada trebala biti u središtu naše pažnje“, navedeno je u izjavi.

Podsjećamo, SNSD je na saboru održanom protekle subote usvojio deklaraciju u kojoj se uz ostalo navodi kako je "Republika Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obvezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH".

Navodi se da ukoliko do kraja 2017. ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu s aneksom 4. Daytonskog sporazuma, "Narodna skupština Republike Srpske treba tijekom 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske".

Kopirati
Drag cursor here to close