Britanski ministar

Johnson u BiH: Lideri trebaju ostaviti po strani etničke podjele

Vijesti / Flash | 05. 04. 2017. u 16:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson boravi u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine tijekom koje će u susretima s bh. dužnosnicima naglasiti nepromjenjivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH te pozvati ih da ostave po strani etničke podjele i implementiraju hitne socio-ekonomske reforme kojima je cilj prosperitet svih građana.

Tijekom posjete Sarajevu, ministar vanjskih poslova će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Johnson će, također, posjetiti i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, gdje će vidjeti kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napore u sprječavanju terorizma i borbu protiv organiziranog kriminala u regiji.

''Ovo je dio šire podrške Ujedinjenog Kraljevstva zapadnom Balkanu. Mi smo potrošili više od 7.5 milijuna funti kako bi poboljšali poslovno okružje, povećali stabilnost i ojačali vladavinu prava, a 2018. godine ćemo biti domaćini Summita o zapadnom Balkanu u Londonu'', navodi se u priopćenju iz Britanskog veleposlanstva u BiH.

Pred posjetu BiH, britanski ministar vanjskih poslova je rekao da je zapadni Balkan za Ujedinjeno Kraljevstvo regija od ključnog značaja.

''Mi smo predani aktivnom angažmanu uz pružanje podrške. Ujedinjeno Kraljevstvo je značajno uložilo u Bosnu i Hercegovinu. Zajedno s Njemačkom, pokrenuli smo inicijativu podsticanja zamaha u usporeni reformski proces. Mi vjerujemo da će ovaj proces dovesti do stabilne, sigurne i prosperitetne BiH. Tijekom moje posjete, ja ću potaknuti političke lidere u BiH da ostave etničke podjele po strani i da se usmjere na pitanja koja su bitna svim građanima BiH: radna mjesta i ekonomski rast'', rekao je šef britanske diplomatije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close