Bosanski bez konotacija

'Jezik bošnjačkog naroda' ide na Ustavni sud

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 13:15

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić uputio je danas Ustavnom sudu BiH inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 7. stav 1. prva rečenica Ustava Republike Srpske, u dijelu koji se tiče riječi: 'jezik bošnjačkog naroda', priopćeno je iz Softićevog kabineta.

''Smatramo da ovakvo ustavno, normativno određenje u Ustavu RS službenog bosanskog jezika krši mnogobrojna prava iz Ustava BiH, kako bošnjačkog naroda tako pripadnika 'ostalih', koji su se opredijelili da govore bosanskim jezikom kao svojim materinjim, te da postojeći sustav predstavlja i diskriminaciju kolektivnih i individualnih prava.

Shodno navedenom, smatramo da cijenjeni Ustavni sud BiH, u skladu s članom 63. st. 3. i 4. Pravila Ustavnog suda BiH, treba proglasiti prvu rečenicu člana 7. stav 1. Ustava RS u dijelu koji glasi 'jezik bošnjačkog naroda' neustavnim, te naredi Narodnoj skupštini RS da odmah, a najkasnije u roku od tri mjeseca od dana objavljivanja ove odluke u 'Službenom glasniku BiH', izvrši izmjenu i dopunu ove norme na način da će Ustav RS umjesto riječi 'jezik bošnjačkog naroda' garantirati bosanski jezik bez konotacije na 'bošnjački narod''', navodi se u priopćenju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close