Sezona požara

Jesu li vatrogasci u Hercegovini spremni za sezonu požara?

Vijesti / Flash | 14. 04. 2016. u 14:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Istočnom Mostaru održan je regionalni sastanak stožera Civilne zaštite za područje Hercegovine.

Predstavnici Civilne zaštite, lokalnih uprava, šumskih gospodarstva i nadležnih inspekcija razmatrali su planove za unapređenje sustava protupožarne zaštite. Požari u Hercegovini svake godine u ljetnim mjesecima zahvate velike površine niskog rastinja i šume. Često požari na otvorenom izbijaju i mimo sezone, s prvim proljetnim radovima.

Na današnjem sastanku usuglašen je plan protupožarne zaštite, sa konkretnim preventivnim i operativnim mjerama, kako bi ove službe što spremnije dočekale novu požarnu sezonu. Bolja oprema, bolja koordinacija službi za spašavanje i gašenje, ali i jači inspekcijski nadzor čine okosnicu protupožarne zaštite. Planovi rada pred sezonu moraju biti usuglašeni, kako bi se pojava požara svela na minimum, a u slučaju izbijanja vatre djelovalo na vrijeme, piše RTRS.

Radoslav Prelo, načelnik Područnog odjela Civilne zaštite Trebinje, kaže da će se truditi da se u ovu sezonu uđe što spremnije, te da je cilj bolje uvezivanje i opremanje vatrogasnih jedinica. Dobra koordinacija i opremljenost od presudne su važnosti za pravovremenu reakciju i suzbijanje vatre u početnoj fazi.

Za rubne općine, poput Istočnog Mostara, još i više. S malobrojnim stanovništvom, bez vatrogasne opreme malo se može učiniti kad stihija zauzme veliku površinu, tvrde nadležni. Očekuju dopremanje bar jednog vozila i osnovne opreme, kako se ne bi ponovila situacija iz 2013. godine, kad je gorjelo oko 2.000 hektara.

''Morali bismo imati jedno mobilno vozilo i vozilo za vodu, naglašava načelnik općine Istočni Mostar, Radovan Palavestra. Oko 60 posto površine ove rubne općine je pod šumom. Važnu ulogu u odbrani od požara, ali i izviđanju i sprečavanju da se vatra proširi imaju radnici Šumskog gospodarstva "Botin".

S obzirom na to da su brojni veliki šumski požari prouzrokovani ljudskim nemarom ili nesavjesnim ponašanjem pojedinaca, nadležni su još jednom apelirali na građane da u ljetnim mjesecima budu obzirni i da ne pale vatru na otvorenom.

Kopirati
Drag cursor here to close