Simpozij

Jeremić u Trebinju: Pred nama je teška politička godina

Vijesti / Flash | 09. 02. 2017. u 22:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski koncept zajedništva, zasnovan na liberalnim principima je u dubokoj krizi, a nacionalni interesi svih europskih naroda sve su izraženiji, poručeno je sa panel-diskusije 'Europa na raskršću: kriza i budućnost europskog identiteta', koja je održana u četvrtak navečer u Trebinju.

Profesor Dejan Jović rekao je da je Europa na ozbiljnoj prekretnici i da postoji nekoliko opcija da bude pretvorena u trgovinsku uniju, konzervativnu zajednicu i imperijalističku silu, što je, kako kaže, najmanje vjerojatno jer bi se u tom slučaju morala sukobiti sa Rusijom i Amerikom.

Jović je naveo da put EU zavisi i od rezultata izbora u Francuskoj i istaknuo da je EU na putu 'kompletnog raspada' ako Francuska napusti članstvo. "Ja to ne očekujem. Mislim da je pobjeda Donalda Trumpa u SAD i šok sa Bregzitom smanjio, a ne povećao šanse Marin le Pen u Francuskoj", naglasio je Jović.

On smatra da u ovom trenutku nitko ne može predvidjeti kakva je budućnost EU u narednih pet do 10 godina. "Ako dođe do trgovinskog rata između SAD i Kine, o kojem se sve glasnije govori, svjetska ekonomska kriza iz 2009. godine bit će nešto čega ćemo se rado sjećati, kao jednog malog kamenčića na putu", rekao je Jović.

Predsjednik Centra za međunarodnu suradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić naveo je da je Bregzit jedna od posljedica, a ne uzrok europske krize koja se nastavlja, navodi Srna.

"Pred nama je godina koja neće biti mnogo mirnija u političkom smislu od prošle godine. Volio bih da nisam u pravu, ali smatram da bi trebali biti naoružani strpljenjem i oprezom", kaže Jeremić.

Govoreći o krizi identiteta, on je istaknuo da nacionalni identiteti u Europi jačaju i da većina država članica stavlja sve više fokus na očuvanje vlastitih nacionalnih identiteta. O temi panel-diskusije govorio je i profesor Zoran Krstić, a moderator je bio Marko Vilotić.

U petak, drugog dana simpozija 'Teologija u javnoj sferi', od 10:30 do 12:30 sati bit će održana panel diskusija o temi 'Strah i sloboda', u 17 sati promocija knjige 'Patrologija' umirovljenog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, a od 19 sati bit će odigrana predstava 'Sedam'.

Simpoziju u Trebinju prisustvuju i biskup dubrovački Mate Uzunović, te muftija mostarski Salem Dedović.

Kopirati
Drag cursor here to close