Oružane snage BiH

Jeleč o posjeti Stoltenberga: Oružane snage BiH već kroče NATO putem

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 09:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči posjeta glavnog tajnika NATO saveza BiH, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč u razgovoru za Večernjak ustvrdio je kako su Oružane snage BiH jedan od najstabilnijih i najčvršćih stupova države.

"Reformu obrambenog sustava kojom su nastale Oružane snage BiH relevantni čimbenici međunarodne zajednice ocijenili su kao najuspješniju u postdaytonskoj BiH. Oružane snage BiH su mlada institucija koja je od svog osnutka do danas neprekidno i kontinuirano izrastala i jačala.

Kroz razna izvješća i poruke te misionare koji dolaze, naravno i NATO stožer u BiH, dobivamo riječi hvale za svoje rezultate, za naše sudjelovanje u mirovnim operacijama, dobivamo ukupnu potporu i glavni tajnik je izrazio potrebu za dolaskom koju sa zadovoljstvom pozdravljam", kazao je general Jeleč.

Kada je u pitanju posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH ustvrdio je kako taj posjet predstavlja priznanje Bosni i Hercegovini za njezino euroatlantsko opredjeljenje.

"On (Jens Stoltenberg) se osobito želi sresti s vojnicima koji su sudjelovali u operacijama potpore miru i s nama koji pripremamo i podupiremo vojnike kako bi nam odao priznanje i zahvalu na sudjelovanju operacijama koje vodi NATO, a nadam se, i uvjeren sam da nam je to pravi put prema aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP)", kazao je general Jeleč.

Po njegovim riječima, Oružane snage BiH nalaze na dobrom putu u smislu dosezanja spomenutih standarda, što se praktično testira sudjelovanjem bh. pripadnika u operacijama i vježbama koje vodi NATO te angažiranjem bh. stožernih elemenata u postojećoj strukturi NATO-a.

Osvrnuvši se na izvješće o radu za 2016. godinu, general Jeleč ustvrdio je kako su Oružane snage BiH u protekloj godini ostvarile napredak u gotovo svim oblastima rada i funkcioniranja.

"Racionalnim planiranjem, izrazili smo prioritete i uspješno realizirali sve pred nas postavljene zadaće. Kvalitetom i predanim radom, uz punu potporu NATO stožera i EUFOR-a u Sarajevu, ostvarili smo napredak i zapažene rezultate u izgradnji operativnih sposobnosti, provedbi modernih NATO-ovih normi i standarda. Brojni su rezultati i uspjesi na koje smo ponosni i po kojima smo prepoznati i uvaženi. Na globalnoj karti prepoznati smo kao odgovoran i pouzdan partner u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama pod mandatima UN-a i NATO-a", istaknuo je.

Kada su u pitanju planovi za 2017. godinu general Jeleč je istaknuo kako će fokus biti na nastavku jačanja integriteta Oružanih snaga BiH, zajedništvu, profesionalizmu i sposobnosti za izvršenje svih zadaća sukladno Zakonu o obrani i Zakonu o službi.

"Čuvat ćemo Oružane snage BiH od utjecaja izvan sustava i nećemo dopustiti političko uplitanje. Zaštitit ćemo vojsku od dnevne politike i nedobronamjernih pisanja u medijima raznih izdanja i oblika, te izvršiti sve planirane i neplanirane zadaće, besprijekorno i pravodobno u kapacitetu i mogućnostima na dobrobit Oružanih sanga BiH, građana i naroda BiH", poručio je načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Glavni tajnik NATO-a sastat će se danas i s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Zajedničkom komisijom za obranu i sigurnost BiH, Komisijom za vanjske poslove Zastupničkog doma, Komisijom za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda te s izaslanstvom Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a te izaslanstvom Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close