Prepiska izlazi u javnost

Jedna po jedna - 'Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini'

U viber grupi se govorilo i o izmjeni sastava stožera CZ FBiH
Vijesti / Flash | 31. 05. 2020. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelji u predmetu Respiratori na sinoćnjem ročištu naveli su kako je 13.04.2020. Solak na viber pisao H.G. (Hasanu Ganibegoviću): „Kad akobogda stižu respiratori?“; nakon čega je H.G. ovu poruku proslijedio u grupni viber razgovor u kojem se nalazio i premijer Fadil Novalić.

U viber grupi se govorilo i o izmjeni sastava stožera CZ FBiH, pa je tako E.K. pisala: „Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Cerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti stožer CZ.“, a Fadil Novalić odgovorio: „Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 milijuna na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci..“

Navodi se i kako je 22.04. Fadil Novalić u 15:00 u ovu grupu proslijedio poruku Fikreta Hodžića poslanu njemu koja glasi:

„Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti J“ i dodao „Ovo mi šalje Fikret.“

23.04. u 11:14 komunikacija u istoj viber grupi nastavlja porukom H.G. „Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini“, na šta Novalić odgovara „Što“, „To moramo dobiti“ a H.G. „Mislim da idu respiratori u subotu“, prenosi N1.

Ranije tijekom saslušanja, tužitelj je pitao Fadila Novalića je li brisao poruke, što je Novalić negirao, odgovarajući da je telefon zapravo zamijenio par dana prije.

– U to vrijeme, on (mobitel) je već otišao za Austriju, mijenjan za novi, to radim svakih mjesec dana - rekao je Novalić.

Tužitelji navode i da je u provođenju istrage bila prisutna određena opstrukcija od strane federalnih institucija, odnosno da je Fahrudin Solak naredio zaposlenicima da skidaju snimke videonadzora.

Navedeno je i kako osumnjičeni vrše i planiraju vršenje utjecaja na suučesnike što dokazuje komunikacija u viber grupi, kada je Novalić poslao pitanje drugim članovima grupe što mislite o gostovanju Fikreta Hodžića u emisiji na jednoj TV postaji, dodajući da je pitanje treba li Fikret izaći kod njega pa da mi „pripremimo“, a jedan od članova grupe odgovara:

- On može promijeniti priču.

Tužiteljstvo je čvrstog stava da su ispunjeni uvjeti da se pritvor odredi, obzirom da se radi o djelima za koja se može izreći kazna od 10 godina zatvora i više, da su prisutni ključni elementi – prijetnja narušavanja javnog mira zbog puštanja osumnjičenih nakon uhićenja, te da su osumnjičeni već poduzimali aktivnosti uništavanja dokaza.

Ročište je održano pred sutkinjom za prethodni postupak, Tatjanom Kosović.

Kopirati
Drag cursor here to close