Poražavajuće statistike

Jedna milijarda ustaje u Mostaru: Plesom protiv nasilja

''Bosna i Hercegovina po mnogo čemu nazaduje, dok je nažalost nasilje nad ženama nešto što je u porastu. Statistika kaže da je oko 50 posto žena starijih od 15 godina u BiH doživjelo neki od oblika nasilja''
Vijesti / Flash | 14. 02. 2020. u 18:24 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalnom plesnom izvedbom u TC Mepas Mall, u Mostaru je i ove godine obilježen V-Day. Plesni performans je trebao biti održan i na Španjolskom trgu, ali je otkazan zbog lošeg vremena.

Riječ je o globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama – One Billion Rising. Organizatori su se na ovaj korak odlučili zbog poražavajućih statistika koje kažu da svaka treća žena u svijetu doživi određeni oblik nasilja i zlostavljanja. Kampanja je zaživjela na tlu SAD-a, a pokrenula ju je spisateljica i aktivistica Eve Ensler.

Foto: Bljesak.info / Jedna milijarda ustaje u Mostaru: Plesom protiv nasilja

Ples je simbol nenasilnog otpora nasilju i upravo plesnom revolucijom mladi nastoje ukazati na slobodu tijela i duha, izraza emocija i energičnog kretanja u prostoru. Svaka žena, djevojka ili djevojčica, svako živo biće ima pravo na tu slobodu – netaknutu i nenarušenu nasiljem ili nekom drugom vrstom represije, poručili su sudionici događaja u Mostaru.

Arnela Buzaljko iz Udruženja Žena BiH kazala je da je skup u Mepasu skromni doprinos u vrijeme dok cijela planeta pleše protiv nasilja.

''Simbolična poruka je da je sloboda pokreta ustvari kreativno izražavanje činjenice da smo gospodarice svojih tijela i da njima nitko nema pravo upravljati ili nad nama vršiti bilo kakav vid nasilja'', izjavila je Buzaljko.

Foto: Bljesak.info / Jedna milijarda ustaje u Mostaru: Plesom protiv nasilja

Kaže i kako je u BiH nasilje nad ženama u porastu, kao i da postoji osnovana sumnja da je stanje i gore od onoga što govori statistika, obzirom da brojne žene kriju da su i same žrtve.

''Bosna i Hercegovina po mnogo čemu nazaduje, dok je nažalost nasilje nad ženama nešto što je u porastu. Statistika kaže da je oko 50 posto žena starijih od 15 godina u BiH doživjelo neki od oblika nasilja. Također, važno je kazati i kako smo konzervativna sredina u kojoj se takve stvari skrivaju, zbog čega smo uvjereni da je stopa nasilja sigurno još i veća'', dodala je Buzaljko.

Foto: Bljesak.info / Jedna milijarda ustaje u Mostaru: Plesom protiv nasilja

Tea Katica iz Plesnog studija Flash kazala je da za sve sudionice čast i zadovoljstvo biti dijelom događaja koji je prepoznat u svim dijelovima planete.

''Naša želja je skrenuti pažnju na problem koji je prisutan u cijelom svijetu. Kampanja je usmjerena protiv nasilja'', kazala je Katica. U plesnom performansu su sudjelovali članovi i članice svih plesnih klubova s područja Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close