Izbori

Jeb Bush se povukao iz utrke: Trump i Clinton pobijedili

Vijesti / Flash | 21. 02. 2016. u 08:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republikanski kandidat Donald Trump premoćno je pobijedio u subotu u trećoj etapi ciklusa na stranačkim predizborima za američkog predsjednika u Južnoj Karolini, a demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton tijesno ispred Sandersa.

Trump je pobijedio svoje stranačke kolege i rivale, senatora Floride Marca Rubia i senatora Teksasa Teda Cruza, dok bi loši rezultati mogli za bivšeg guvernera Floride Jeba Busha značiti izlazak iz utrke da postane treći predsjednik Bush nakon oca i brata. Nakon obrade 73 posto glasova, Trump je u Južnoj Karolini dobio 33,1 posto glasova, Rubio 22,3 posto, a Cruz 21,7 posto.

Pobjeda Hillary Clinton u Nevadi umiruje zabrinutost Demokratske stranke za snagu njezine kampanje. Nakon 87 posto prebrojanih glasačkih listića, Clinton vodi sa 52,5 posto glasova u odnosu na drugoplasiranog demokratskog kandidata Bernie Sandersa, koji je osvojio 47,4 posto. Clinton je od Sandersa pretrpjela prilično neugodan poraz u New Hampshireu.

Clinton će u sljedećoj etapi stranačkih predizbora sudjelovati 27. veljače u Južnoj Karolini. Njena pobjeda u Nevadi navijestila je da bi utrka za nominaciju demokratskog predsjedničkog kandidata mogla biti duga i iscrpljujuća.
Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Jeb Bush rekao je u subotu da se povlači iz kampanje, nakon razočaravajućeg rezultata u Južnoj Karolini gdje je pobijedio Donald Trump, dok je na strani demokrata u Nevadi pobjedu odnijela Hillary Clinton.

Bush (63), sin bivšeg predsjednika Georgea H.W. Busha i brat bivšeg predsjednika Georgea W. Busha ušao je u kampanju kao favorit. Međutim, i raniji rezultati na predizborima u Iowi i New Hampshireu bili su loši, te je Bush kazao da su glasači u tri države rekli svoje. "Ja poštujem njihovu odluku. Večeras se povlačim iz kampanje", rekao je Bush.

"Unatoč onome što ste možda mogli čuti, smatram da su bitne ideje, da su bitne politike", dodao je, u očitoj aluziji na Donalda Trumpa kojemu zamjera nedostatak ideja.

"Ponosan sam što sam vodio kampanju koja je ujedinila zemlju", zaključio je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close