Čubrilović

Je li referendum prevario građane?

Vijesti / Flash | 01. 11. 2016. u 08:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da nije točno da Dan Republike više nije republički praznik i istaknuo kako izlaskom na referendum građani nisu prevareni.

Čubrilović je objasnio kako je odlukom Ustavnog suda BiH osporen dan praznovanja, 9. siječnja, a ne Dan Republike, koji je i dalje ostao u Zakonu o praznicima Republike Srpske.

"Narodna skupština je u postupku primjene odluke Ustavnog suda BiH poduzela niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostupanjske odluke, od upućivanja zahtjeva za preispitivanje, koji je radio tim pravnika, preko provođenja republičkog referenduma i donošenja Zakona o Danu Republike, 9. siječnju", naveo je Čubrilović za Nezavisne novine.

Tvrdnje opozicije da su prevareni građani, koji su se izjasnili na refrendumu, Čubrilović je ocijenio populističkim i bez jednog valjanog argumenta jer je usvojen zakon u skladu sa onim što su građani odlučili i u kojem jasno piše da je Dan Republike - 9. siječnja, prenosi Srna.

Ukoliko Ustavni sud BiH ponovno ospori zakon Narodana skupština će, kaže Čubrilović, opet pristupiti provođenju odluke i činit će to sve dok se ne shvati da je Dan Republike povijesna, pravna, demokratska i politička činjenica.

"U povijesti moderne Europe nije se dogodilo da netko nekome bira praznike. Praznike biraju narod ili zajednica iz svoje tradicije i povijesti i to je jedino logično i pravedno", poručio je Čubrilović.

Govoreći o priznanjima koje je dodijelila Narodna skupština, Čubrilović je ponovio da je povelje dodjeljivao Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine, koji je smatrao da bar na simboličan način treba odati priznanje pojedincima, koji su 24. listopada 1991. godine, u vrijeme kada rat u BiH nije bio ni na pomolu, donijeli odluku o formiranju Skupštine srpskog naroda u BiH.

"Odbor je smatrao da na ovaj način može odati priznanje svima koji su doprinijeli stvaranju parlamenta. Pitanje odgovornosti za počinjen zločin je u nadležnosti tužiteljstava i sudova za događaje koji su se desili mnogo nakon tog 24. listopada 1991. godine. Posebno je licemjerno da optužbe stižu i od onih koji veličaju lidera i časnike Armije BiH, koji su, također, odgovorni za ratne zločine, a samo su ih biološka smrt ili dvostruki aršini spriječili da ne budu izvedeni pred sud", rekao je Čubrilović.

Rekao kako mu je žao ako je OSCE odlučio da vrati priznanje i istakao da je činjenica da je delegacija OSCE-a u BiH značajno doprinijela razvoju demokracije, parlamentarizma i podržala institucionalno jačanje kapaciteta Narodne skupštine, ali i drugih parlamenata u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close